MTB – Maastopyöräily

MTB eli maastopyöräily on yhä suositumpi harrastus, joka mahdollistaa luonnosta nauttimisen kävelyä vauhdikkaammalla tavalla. Suomessa, upeiden metsien ja maastojen siimeksessä, maastopyöräily on erityisen vaikuttava kokemus taitotasosta ja pyöräilykokemuksesta riippumatta. 

Lue, mitä on MTB ja katso parhaat vinkkimme maastopyöräilyyn, olitpa sitten aloittelija, konkari tai jotain siltä väliltä.

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia aiheita:

 • Mitä on maastopyöräily?
 • Mitä tarkoittaa MTB?
 • Maastopyörä vs tavallinen pyörä
 • Miksi MTB on hyvä harrastus?
 • Miten aloittaa maastopyöräily?
 • Maastopyöräilyn varusteet
 • MTB ei ole yksinäinen harrastus
 • Reitit ja retkikohteet Suomessa
 • Maastopyöräilyn etiketti
 • Paras matkakumppani – Roll Outdoors

Mitä on maastopyöräily?

Maastopyöräily on monipuolinen laji, jossa pääset kohottamaan kuntoasi maisemia ihaillen. Maastopyöräily sai alkunsa 1970-luvulla pienen ryhmän aloitteesta ja on vuosien varrella kasvanut suureen suosioon. Nykyään se kattaa monenlaisia muotoja, kuten maastopyöräretket ja adrenaliinia nostattavat alamäkilaskut.

Maastopyöräilyyn kuuluu useita alalajeja, kuten Enduro ja sähköpyöräily. 

Maastopyöräily eroaa tavallisesta pyöräilystä nimensä mukaisesti siten, että pyöräily tapahtuu haastavammassa maastossa ja sopiva maastopyörä valitaan maaston ominaisuuksien ja vaativuuden mukaan. Maastopyöräilyä voi harrastaa ohjatusti tai omatoimisesti.

Mitä tarkoittaa MTB?

MTB-lyhenne tulee sanoista Mountain Biking, eli se on kansainvälinen nimitys maastopyöräilylle. MTB on kansainvälisyydestään huolimatta käytössä myös suomalaisten harrastajien keskuudessa, ja maastopyöräilyn ympärille onkin muodostunut täysin oma sanastonsa vuosien varrella.

Helsinki keskuspuisto maastopyöräilyreitti metsä kallio avokallio sähköpyöräily

Maastopyörä vs tavallinen pyörä

Maastopyörä eroaa tavallisesta pyörästä useilla tavoilla.

Maastopyörässä on vahvempi ja kestävämpi rakenne kuin tavallisessa pyörässä. Se on suunniteltu kestämään maasto-olosuhteiden aiheuttamia iskuja, tärinää ja rasitusta.

Perinteinen maastopyörä on suunniteltu kestävyyttä ja suorituskykyä silmällä pitäen, jotta se pystyy selviytymään erilaisista maasto-olosuhteista ja tarjoamaan pyöräilijälle hallitun ja mukavan ajokokemuksen.

Lue kaikki maastopyörästä >>

Miksi MTB on hyvä harrastus?

Maastopyöräily tarjoaa monia etuja sekä fyysiselle että henkiselle hyvinvoinnille.

Se on loistava tapa kohottaa kuntoa, kehittää tasapainoa ja lihasvoimaa. Maastopyöräilyssä pääsee myös nauttimaan luonnosta ja rauhasta, mikä voi auttaa rentoutumaan ja lievittämään stressiä. Lisäksi se tarjoaa jännitystä ja adrenaliinia, kun haastavat reitit ja laskut testaavat taitojasi.

Lajissa pääsee jatkuvasti kehittymään – mikäli intoa löytyy – mutta maastopyöräily sopii loistavasti myös kesäloman rennoksi ajanvietoksi. Mikä olisikaan parempi tapa urheilla kauniina kesäpäivänä, tai tutustua Lapin upeaan luontoon lomamatkan aikana?

Maastopyöräilyä voi harrastaa kuka tahansa, mutta perusasioihin kannattaa tutustua ja pyörän valintaan pyytää ammattilaisen apua, mikäli laji on vielä itselle vieras.

Miten aloittaa maastopyöräily?

Maastopyöräilyn aloittaminen mielessä? Mahtavaa!

Maastopyöräilyssä tärkeintä on, että pyörä ja pyöräilymaasto sopivat varmasti yhteen.

On olemassa erilaisia maastopyörätyyppejä, kuten täysjousto, etujousitettu ja jäykkäperäinen pyörä. Lajia vasta aloittelevalle nämä ominaisuudet kuulostavat luultavasti siansaksalta, eikä sopivan pyörän valintaa kannata jättää arvailujen varaan.

Vuokrapyörällä pääset matalalla kynnyksellä kokeilemaan lajia, tutustumaan kotipaikkakuntasi reitteihin ja saamaan tuntumaa erilaisista maastopyöristä.

Pyörävuokraamomme Helsingissä, Rovaniemellä ja Saariselällä tarjoavat laajan valikoiman erilaisia maastopyöriä eri kokoisille ja taitotasoille sopivina. Tällä tavoin voit löytää juuri sinulle sopivan maastopyörän ja kokeilla erilaisia malleja ennen kuin teet päätöksen oman maastopyörän ostamisesta. Lisäksi pyörävuokraamoista saat usein myös asiantuntevaa opastusta ja neuvoja reittien valintaan sekä varusteiden käyttöön.

Maastopyöräily – varustaudu oikein

Maastopyöräilyä harrastaessasi muista aina käyttää asianmukaisia suojavarusteita, kuten kypärää. Maastopyöräilyyn sopii hyvin MTB-kypärät ja maastopyöräkypärät, jotka suojaavat päätäsi hurjemmassakin menossa, mutta tavallisella kaupunkipyöräilyyn tarkoitetulla kypärällä ei hankalaan maastoon kannata lähteä. MTB-kypärät suojaavat maastopyöräilijää myös puiden oksilta ja visiirin avulla näät hyvin valaistuksen muuttumisesta huolimatta. 

Auringonpaisteessa kannattaa varauta mukaa  aurinkolasit ja pilvisempänäkin päivänä kannattaa silmiä suojata kirkkailla ajolaseilla tai suojalaseilla. Pimeällä otsalamppu tai tehokas ajovalo varmistaa, että näät pienimmätkin kuopat maastossa.  

Huolehdi turvallisuudesta myös tutustumalla erilaisiin ajotekniikoihin ja harjoittele tasapainon ylläpitämistä aloittamalla helpommista reiteistä, ja etenemällä sitten oman tasosi mukaan vaikeampiin maastoihin. 

Oma maastopyörä vaatii tietysti säännöllistä huoltoa ja aika ajoin mahdollisia korjauksia, eikö maastoon kannata lähteä, jos pyörässä näyttää olevan jokin vialla.

Pyörälenkki viikkolenkki maastopyöräily pyöräily helsinki tekemistä yhdessä ulkoilu retkeily ulkoilureitti

MTB maastopyöräily ei ole yksinäistä

Maastopyöräily ei välttämättä kuulosta sosiaaliselta lajilta, mutta kuten jokaisen lajin, myös maastopyöräilyn ympärillä on lajin aktiivisista harrastajista muodostunut yhteisö. 

Haaveilet sitten osallistuvasi maastopyöräilyn kilpailuihin tai saavasi vain satunnaista seuraa maastolenkeille, löytyy lajin parista varmasti innokkaita harrastuskavereita. 

Opastetut pyöräretket tarjoavat myös sosiaalista ulottuvuutta! Opastetulle pyöräretkelle voi osallistua kuka tahansa taitotasosta riippumatta, sillä opas osaa valita reitin, joka sopii jokaiselle osallistujalle. 

On mielessäsi sitten työpaikan tyhy-päivä, hyvän ystävän polttarit tai koko perheen kesälomaretki, Roll Outdoorsin kautta voit varata oman opastetun pyöräretken

Maastopyöräily – reitit ja retkikohteet Suomessa

Maastopyöräilyä voi harrastaa missä kaupungissa tahansa ja Suomessa lähes ympäri vuoden, reitistä riippuen. Jos haluat opastetun pyöräretken sijaan tutustua uusiin reitteihin omatoimisesti, tutustu meidän suosittelemiimme reitteihin:

Helsingin Keskuspuiston MTB-reitti on keskivaikea, mutta sovellettavissa eri taitotasojen maastopyöräilijöille. Helsinki ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen maastopyöräilijälle, mutta pääkaupungista löytyy monia eri reittejä, joissa viihtyy koko perhe.

Lue, mitä tehdä Helsingissä ja parhaat vinkit siellä pyöräilyyn >>

Pohjoisemmassa upeita reittejä löytyy esimerkiksi Rovaniemeltä sekä Saariselältä, jossa on myös mahdollista vuokrata maastopyörä kauttamme. Lapissa maastopyöräily on uskomaton elämys vuodenajasta riippumatta. Jos suuntaat maastoon talvella, perinteisen maastopyörän sijaan voi olla hyvä turvautua fatbike läskipyörään. Se on suunniteltu erityisesti lumiseen maastoon, mutta ammattilainen osaa neuvoa sopivan pyörän valinnassa.

Saariselkä-Kiilopään alueelta maastopyöräilyreittejä löytyy toista sataa kilometriä ja reiteillä viihtyy jokainen aloittelijasta konkariin. Yötöntä yötä pääsee lomareissun yhteydessä ihailemaan Rovaniemen Ounasvaaran reiteillä

Maastopyöräilyn etiketti

Pyöräilet sitten missä tahansa, maastopyöräilijänä edustat aina kaikkia muitakin lajin harrastajia. Muista siis aina ottaa muut maastossa kulkevat huomioon ja pitää nopeus maltillisena. 

Tutustu maastopyöräilyn etikettiin ja vältä inhottavat tilanteet reitilläsi:

 1. Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille – ota siis aina muut huomioon ja ole kohtelias.
 2. Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille ja pyöräilijä on nopeampana valmis väistämään muita.
 3. Maastossa kypärän käyttö on itsestäänselvyys.
 4. Oikea ajotapa ei kuluta maastoa.
 5. Pysy olemassa olevilla poluilla ja reiteillä. Vältä siis esimerkiksi lätäköiden väistämistä, jotta et levennä reittiä.
 6. Noudata alueen ja reittien sääntöjä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.
 7. Toimi huomaavaisesti alueen asukkaita, maanomistajia ja reitin ylläpitäjiä kohtaan.
 8. Kunnioita luontoa – vältä ajamista suoja-alueilla tai herkillä luontokohteilla.
 9. Kansallispuistossa pyöräily on sallittu vain maastoon merkatuille reiteillä!
 10. Varaudu sääolosuhteisiin tarkistamalla sää ennen lähtöä.
 11. Yhteistyö on voimaa: Auta muita reitin käyttäjiä tarvittaessa ja ole valmis jakamaan neuvoja ja apua.
 12. Nauti luonnosta: Muista, että maastopyöräily on myös luonnossa liikkumista. Pysähdy välillä nauttimaan maisemista ja hengittämään raitista ilmaa.


Maastopyöräilyn paras matkakumppani – Roll Outdoors

Roll Outdoorsilta saat vuokrattua laadukkaat  maastopyörät, fatbiket tai sähköpyörät ammattitaitoisen henkilökuntamme opastuksella. Meiltä löytyy pyöriä jokaiseen tarpeeseen. 

Roll Outdoors on oikea paikka ottaa askel uuteen ja koukuttavaan harrastukseen. Me olemme apunasi matkallasi aina ensipolkaisustasi asti. 

Vuokraamme maastopyöriä, sähköpyöriä ja fatbikeja Saariselällä, Rovaniemellä ja Helsingissä sekä järjestämme opastettuja maastopyöräilyretkiä kaikissa näissä kohteissamme.

Maastopyöräily on mahtava tapa nauttia Suomen ainutlaatuisesta ja kauniista luonnosta ympäri vuoden! Olitpa sitten vasta-alkaja, kokenut konkari tai jotain siltä väliltä, meiltä löydät sinulle täydellisesti sopivan pyörän sekä halutessasi kokeneen ammattilaisen opastamaan pyöräretkeäsi.