Fatbike – Läskipyörä

Mikä on fatbike ja miten se toimii? Mitä fatbikesta on hyvä tietää, ennen kuin sellaisen vuokraa tai ostaa?

Fatbike eli läskipyörä suunniteltiin alun perin Alaskassa käytettäväksi sikäläisissä ääriolosuhteissa. Tämä pyörä on herättänyt kiinnostusta myös Suomessa, sillä se mahdollistaa ympärivuotisen pyöräilyn kaikissa sääolosuhteissa ja maastoissa. Ulkonäöstään ja nimestään huolimatta fatbike ei ole niin raskas ajaa kuin voisi luulla. Pystyt itse säätämään ja optimoimaan rengaspainetta kullekin reitille sopivaksi. Kova alusta vaatii korkeampaa rengaspainetta ja pehmeämpi puolestaan matalampaa.

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia aiheita:

 • Mikä on fatbike eli läskipyörä?
 • Miten fatbike toimii?
 • Fatbiken hyvät puolet
 • Fatbiken huonot puolet
 • Sähköfatbike
 • Sähköavusteisen fatbiken tärkeimmät ominaisuudet
 • Sähköfatbiken edut
 • Sähköfatbiken haittapuolia
 • Fatbiken ostaminen
 • Fatbiken vuokraaminen
 • Mistä voin vuokrata fatbiken?

Mikä on fatbike eli läskipyörä?

Fatbike (suom. läskipyörä) on leveärenkainen maastopyörä. Se on kehitetty Alaskassa alun perin lumella pyöräilyyn. Fatbiken jykevät vanteet ja jopa viiden tuuman levyiset renkaat vaativat alleen tukevan rakenteen. Fatbikella voi ajaa melkein missä tahansa olosuhteissa tai maastossa, kuten vaikkapa pehmeässä hiekassa. Paksujen renkaiden suuri ilmatilavuus takaa sen, että fatbikella ajat kevyesti myös kivisellä metsäpolulla. Renkaiden leveys ja pehmeys taas tuovat pitoa ja kantavuutta lumessa.

Miten fatbike toimii?

Fatbiken rengastilavuus on niin suuri, että renkaissa ei tarvitse olla juuri painetta. Siksi niissä voi käyttää pehmeämpiä renkaita, joilla on mukavampi ajaa epätasaisessa maastossa. Lumihangessa fatbiken kantavuus on parempi kuin kengillä. Kun molemmat renkaat ottavat tasaisesti maahan, kantavuus paranee. Vaikka hanki ei kestäisikään fatbiken painoa, kantavuus paranee jälleen, kun uppoamisen seurauksena renkaiden kontaktipinta-ala pääsee uudelleen kasvamaan.

Fatbiken hyvät puolet

 • Isot renkaat eivät vaadi suurta rengaspainetta, siksi ajo on pehmeämpää myös ilman jousitusta.
 • Huoltokustannukset ovat pienemmät, koska etu- ja takajousitukset puuttuvat
 • Verrattuna tavalliseen maastopyörään fatbiken matalapaineisemmat ja suuremmat renkaat ylittävät juurakot ja kivet pehmeästi.
 • Mahdollistaa polkemisen myös lumessa, joten fatbikella voit polkea vuoden ympäri.
 • Renkaan suuri ilmatilavuus mahdollistaa painavankin kuorman kuljetuksen.

Fatbiken huonot puolet

 • Isot renkaat tuovat suuremman vierintävastuksen, mikä tekee fatbikesta tavallista maastopyörää painavamman ja siten myös raskaamman ajaa.
 • Rengaskulut voivat nousta suuremmiksi, koska ulkokumien valmistajia ja jälleenmyyjiä on vähän.
 • Polkimet ovat tavalliseen pyörään verrattuna kauempana toisistaan, mikä saattaa väsyttää lihaksia ennen kuin pyörään on tottunut.
 • Korkeampi hinta verrattuna tavalliseen maastopyörään.
pyöräretki läskipyörä sähköläskipyörä luontoretki

Sähköfatbike – e-fatbike

Sähköfatbike, eli sähköavusteinen läskipyörä, on polkupyörän ja sähköpyörän yhdistelmä, joka on suunniteltu erityisesti haastaviin maasto-olosuhteisiin. Fatbike eroaa tavallisista maastopyöristä leveiden, paksujen renkaidensa ansiosta, jotka tarjoavat paremman pidon ja vakauden erilaisissa maastoissa, kuten hiekassa, mudassa ja lumessa.

Sähköfatbikessa on sisäänrakennettu sähkömoottori, joka tarjoaa lisävoimaa polkemiseen. Moottorin avulla voit saavuttaa suurempia nopeuksia ja kulkea pidempiä matkoja vähemmällä vaivalla. Tämä tekee sähköfatbikesta ihanteellisen valinnan sekä kuntoiluun että arkiliikkumiseen.

Sähköavusteisen fatbiken tärkeimmät ominaisuudet

Moottori: Sähköfatbikessa on yleensä keskimoottori tai napamoottori, joka tarjoaa eri tehotasoja ja avustaa polkemista. Moottorin teho voi vaihdella noin 250–750 watin välillä, ja suurempi teho tarkoittaa enemmän avustusta ja nopeutta.

Akku: Pyörässä on irrotettava tai kiinteä akku, joka on yleensä litiumioni- tai litium-polymerityyppiä. Akun kapasiteetti vaikuttaa sähköfatbiken kantamaan, ja yleensä se on 400–1000 wattituntia. Suurempi akku mahdollistaa pidemmän toimintasäteen, mutta lisää myös pyörän painoa.

Runko: Sähköfatbikessa on yleensä erittäin kestävä ja jäykkä runko, joka on suunniteltu kestämään vaativat maasto-olosuhteet. Runkomateriaaleina käytetään usein alumiinia tai hiilikuitua.

Jousitus: Jotkut sähköfatbike-mallit on varustettu jousituksella, kuten etuhaarukalla tai täysjousituksella, mikä lisää mukavuutta ja suorituskykyä maastossa.

Renkaat: Sähköfatbikessa on leveät, yleensä 4–5 tuuman paksuiset renkaat, jotka on täytetty matalalla ilmanpaineella. Tämä antaa paremman pidon ja vakauden eri maastoissa.

Vaihteet ja jarrut: Useimmissa sähköfatbike-malleissa on monipuolinen vaihteisto, joka mahdollistaa sopivan vaihteen valinnan eri maastoissa ja kaltevuuksissa. Lisäksi pyörässä on tehokkaat levyjarrut, jotka takaavat hyvän jarrutustehon ja turvallisuuden erilaisissa olosuhteissa.

Sähköavusteisen järjestelmän hallinta: Sähköfatbikessa on usein hallintapaneeli tai näyttö, joka näyttää tärkeät tiedot, kuten akun varaustason, nopeuden, matkan ja tehoasetukset. Voit säätää avustuksen tasoa tarpeidesi mukaan, esimerkiksi valita kevyen avustuksen mäkisessä maastossa tai maksimaalisen avustuksen, kun haluat saavuttaa suuremman nopeuden.

Lisävarusteet: Monissa sähköfatbike-malleissa on mahdollisuus lisätä erilaisia lisävarusteita, kuten lokasuojat, tavarateline, valot ja huoltopumppu. Nämä voivat parantaa pyörän käytettävyyttä ja mukavuutta eri tilanteissa.

Sähköfatbiken edut

Monipuolisuus: Sähköfatbike sopii monenlaisiin olosuhteisiin ja maastoihin, mukaan lukien lumiset, mutaiset ja hiekkaiset reitit.

Lisävoima: Sähkömoottorin avulla voit polkea helpommin ylämäkeen, kulkea pidempiä matkoja ja saavuttaa suurempia nopeuksia.

Kuntoilu: Voit säätää avustuksen tasoa tarpeidesi mukaan, joten voit käyttää sähköfatbikea sekä tehokkaaseen kuntoiluun että rentouttavaan ajeluun.

Ympäristöystävällisyys: Sähköfatbike tuottaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin auto tai moottoripyörä, joten se on ekologisempi vaihtoehto liikkumiseen.

Sähköfatbiken haittapuolia

Paino: Sähköfatbike on raskaampi kuin tavallinen fatbike johtuen moottorista ja akusta, mikä voi tehdä siitä hieman hankalampaa käsitellä erityisesti teknisissä maastoissa.

Hinta: Sähköfatbike on yleensä kalliimpi kuin tavallinen fatbike, koska sen sähköinen avustusjärjestelmä lisää valmistuskustannuksia.

Huolto ja varaosat: Sähköfatbiken sähkökomponentit saattavat vaatia erikoistunutta huoltoa ja varaosia, mikä voi lisätä ylläpitokustannuksia.

Kokonaisuudessaan sähköfatbike soveltuu hyvin sekä kuntoiluun että arkikäyttöön, mahdollistaen monipuolisen ja hauskan liikkumistavan.

Rovaniemi revontuliretki

Fatbiken ostaminen

Jos mietit fatbiken ostamista, niin tässä on muutamia seikkoja, jotka kannattaa huomioida:

 1. Mikä on budjettisi? Fatbikejen hintahaarukka vaihtelee suuresti riippuen merkistä, mallista, materiaaleista ja komponenteista. Yleisesti ottaen fatbikejen hinnat voivat vaihdella noin 500 eurosta jopa yli 5000 euroon. Sähköavusteiset fatbiket ovat yleensä kalliimpia kuin perinteiset fatbiket, ja niiden hinta voi vaihdella noin 2000 eurosta jopa 8000 euroon tai siitä ylöspäin.
 2. Millaisessa maastossa pyöräilet? Fatbikella on hieman raskaampi ajaa kuin tavallisella maastopyörällä. Jos siis pyöräretkesi suuntautuvat pääasiassa maanteille, fatbike ei silloin ole paras vaihtoehto.
 3. Tärkeitä valintakriteereitä haastavaan maastoon ovat mm. kunnon vaihteisto, tehokkaat jarrut, säädettävät ja lukittavat jouset sekä aggressiivisesti kuvioidut renkaat.
 4. Kuinka kokenut maastopyöräilijä olet? Jos et ole tottunut polkemaan raskaissa maastoissa, voit harkita sähköfatbikea, jonka kanssa liikkeelle lähteminen on kevyempää. Sähköavusteiset pyörät ovat toki aina tavallisia pyöriä hintavampia, joten ennen hankkimispäätöstä voit harkita sellaisen vuokraamista.

Fatbiken vuokraaminen

Fatbiken ostamisen sijaan sellaisen vuokraaminen on monesti järkevämpi vaihtoehto. Laadukkaan fatbiken ostamiseen voi helposti upota monta sataa euroa, mutta laadukkaan pyörän saat vuokrattua paljon pienemmällä euromäärällä.

Fatbiken vuokraamisen etuja on myös se, että voit kokeilla erilaisia ja erikokoisia pyöriä. Valitsemalla vuokrapyörän vältyt myös sen vaivalloiselta kuljettamiselta. Jos olet esimerkiksi suuntaamassa viikoksi Lappiin, sinun ei tarvitse kuljettaa pyörää pitkää matkaa mukanasi, vaan voit vuokrata pyörän helposti paikan päältä haluamaksesi ajaksi.

Mistä voin vuokrata fatbiken?

Voit vuokrata fatbiken esimerkiksi Roll Outdoorsilta suoraan verkon kautta tai tulla paikan päälle johonkin pyörävuokraamoistamme. Meillä on pyörävuokraamot Saariselän Kiilopäällä, Rovaniemellä ja Helsingissä. Pyörävuokraamoidemme laajasta pyörävalikoimasta löydät fatbiket, e-fatbiket, sähkö- ja maastopyörät aikuisille ja lapsille.

Jos et tiedä, millainen fatbike sinun kannattaisi vuokrata, niin ei hätää, meidän asiantuntijamme auttavat valitsemaan juuri oikeanlaisen pyörän. Voit soittaa, laittaa sähköpostia tai yhteydenottopyynnön sivujemme kautta, niin autamme sinua mielellämme!

Huom! Tarjoamme myös opastettuja pyöräretkiä, joten ole meihin yhteydessä, mikäli haluat ammattilaisen oppaaksi retkellesi! (Saariselän Kiilopään opastetut retket, Rovaniemen opastetut retket, Helsingin opastetut retket)