Maastopyörä

Mikä on maastopyörä? Mitä siitä on hyvä tietää, ennen kuin sen vuokraa tai ostaa?

Maastopyöräily on suosittu ja kasvava harrastus ympäri maailmaa. Se tarjoaa mahdollisuuden tutustua luontoon, haastaa itseään fyysisesti ja nauttia ulkoilusta epätasaisemmassakin maastossa.

Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin maastopyörään, ja kerromme vinkit sopivan maastopyörän valintaan.

Tutustu myös meidän kattaviin oppaisiimme sähköpyörästä ja fatbikesta.

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia aiheita:

 • Mikä on maastopyörä?
 • Maastopyörän ominaisuudet
 • Fatbike vs maastopyörä – Mitä eroa niillä on?
 • Opas maastopyörän valintaan
 • Maastopyöräilyn aloittaminen
 • Maastopyörän vuokraus
 • Maastopyörä ja matkustaminen
 • Roll Outdoors 

Mikä on maastopyörä?

Maastopyörä on suunniteltu erityisesti haastavassa maastossa ajamiseen, vaikka sillä voikin ajaa myös tasaisella asfaltilla. Maastopyörä eroaa tavallisesta pyörästä juuri niiden ominaisuuksiensa puolesta, jotka tekevät siitä sopivan vaihtoehdon haastaville poluille ja vaikeille maastoille.

Maastopyörässä on vahva runko, tehokkaat jarrut, laaja vaihdevalikoima ja hyvä jousitus, joka auttaa tasoittamaan epätasaisuuksia maastossa. Näiden ominaisuuksien ansiosta maastopyörä tarjoaa paremman hallittavuuden ja suorituskyvyn maasto-olosuhteissa.

Maastopyörän ominaisuudet

Vaihteiden määrä on maastopyörässä huomattavasti tavallista pyörää suurempi, ja eron pyörien välillä huomaa jo pelkästään istuma-asennossa.

Maastopyörän runko on usein valmistettu kestävästä ja kevyestä materiaalista, kuten alumiinista, hiilikuidusta tai teräksestä. Rungon geometria voi vaihdella eri mallien ja käyttötarkoitusten mukaan.

Maastopyörän renkaat ovat leveämpiä ja karkeammin kuvioituja kuin tavallisissa pyörissä. Leveät renkaat tarjoavat paremman pidon ja vakauden epätasaisilla ja mutaisilla pinnoilla.

Maastopyörissä on tehokkaat levyjarrut, jotka tarjoavat luotettavan pysäyttämisen kaikissa olosuhteissa. Levyjarruilla jarrutusteho on erinomainen, ja vauhti pysähtyy jo kevyelläkin jarrun painamisella.

Maastopyörän jarrut

Maastopyörissä on nykyään useimmiten levyjarrut.

Levyjarrut toimivat samalla periaatteella kuin auton jarrut. Kun jarrukahvaa puristetaan, jarrusatula puristaa jarrupalat levyä vasten, joka on kiinnitetty pyörän navassa. Levyjarrut voivat olla joko mekaanisia, joissa jarrutusvoima välitetään vaijerin avulla, tai hydraulisia, joissa jarruvoima välitetään hydraulisen nesteen avulla.

Lue lisää, miten maastopyörän jarrut toimivat? >>

Maastopyörän jousitus

Maastopyörissä on erilaisia jousitusjärjestelmiä, joiden tarkoituksena on lisätä ajomukavuutta ja tehokkuutta sekä parantaa renkaiden pidon hallintaa vaikeissa maasto-olosuhteissa:

Etujousitettu: Etujousitetuissa maastopyörissä on jousitus etuhaarukassa, mutta ei takana. Nämä pyörät ovat suosittuja aloittelijoiden ja kilpailijoiden keskuudessa, koska ne ovat kevyempiä kuin täysjousitetut pyörät ja tarjoavat paremman tehonsiirron.

Täysjousitettu: Täysjousitetuissa maastopyörissä on jousitus sekä etu- että takaosassa. Tällainen jousitusjärjestelmä tarjoaa enemmän ajomukavuutta ja hallittavuutta erityisesti teknisillä ja kivisillä poluilla, mutta se voi lisätä pyörän painoa ja hintaa.

Jousituksen tyyppi vaikuttaa pyörän suorituskykyyn, käyttöön ja hintaan. Jousituksen järjestelmien välillä on paljon yksityiskohtia ja eroja, kuten joustomatka, jousitusjärjestelmän geometria, jousituksen säädettävyys ja jousituksen tekniikka (esim. ilma- tai öljyjousitus). Tärkeintä on valita sellainen jousitusjärjestelmä, joka sopii parhaiten ajotyyliisi ja ajamaasi maastoon.

Saariselkä- Kiilopää maastopyöräreitti

Opas maastopyörän valintaan

On olemassa monia erilaisia maastopyöriä, jotka on suunniteltu erityisesti erilaisiin maastoihin ja ajo-olosuhteisiin. Kokosimme tiiviin listan, joka helpottaa oikeanlaisen maastopyörän valitsemista.

Yleisimpiä maastopyörätyyppejä ovat:

 1. Cross-country (XC): XC-maastopyörät ovat suunniteltu kilpailukäyttöön ja nopeaan etenemiseen poluilla ja vaativissa maasto-olosuhteissa. Ne ovat kevyitä ja jäykkiä, ja niissä on monesti etujousitus. XC-pyörissä on usein kapeammat renkaat ja joustomatka on rajoitettu, mikä tekee niistä erittäin tehokkaita polkuajossa ja nousuissa. Ne ovat suosittuja maastopyöräilyn kilpailumuodossa, joka tunnetaan nimellä cross-country racing.

 2. Trail: Trail-maastopyörät ovat monipuolisia ja soveltuvat hyvin erilaisille poluille ja maasto-olosuhteille. Ne tarjoavat hieman enemmän joustoa kuin XC-pyörät ja niissä on täysjousitus. Trail-pyörät ovat suosittuja harrastelijoiden keskuudessa, koska ne tarjoavat hyvän tasapainon ajomukavuuden, hallittavuuden ja suorituskyvyn välillä. Ne selviävät hyvin sekä nousuista että laskuista, joten ne sopivat mainiosti pitkiin retkiin ja seikkailuihin.

 3. Enduro: Enduro-maastopyörät on suunniteltu vaativiin alamäkiin ja teknisiin laskuihin. Ne ovat yleensä täysjousitettuja ja niissä on pidemmät joustomatkat kuin trail-pyörissä. Enduro-pyörät ovat kestäviä ja tarjoavat hyvän hallinnan vaikeissa maasto-olosuhteissa. Ne ovat suosittuja kilpailumuodossa, jossa ajetaan aikakokeita alamäissä ja siirrytään eri maastokokeiden välillä.

 4. Fatbike: Fatbike-maastopyörät erottuvat muista maastopyörätyypeistä niiden erittäin leveiden renkaiden ansiosta. Fatbiket on suunniteltu erityisesti hiekkarannoille, lumisille maastoille ja muille pehmeille alustoille, joilla tavalliset pyörät eivät pärjää. Ne ovat suosittuja talvipyöräilyssä ja maastopyöräilyn eksoottisemmissa muodoissa.

Fatbike vs maastopyörä – Mitä eroa niillä on?

Fatbike eli läskipyörä on monelle tuttu kulkuneuvo. Fatbike on leveärenkainen maastopyörä, joka on suunniteltu entistä hankalampaan maastoon.

Lue kaikki fatbike-läskipyörästä >>

Jos tarvitset pyörää maastossa liikkumisen lisäksi kaupunkikäyttöön, perinteinen maastopyörä on oikea valinta. Sillä taittuvat matkat niin maastossa kuin asfaltilla.

Maastopyöräilyn aloittaminen

Oman pyörän ostaminen ei aina ole kannattavaa, jos harrastus on vasta aluillaan tai hyvin satunnaista. Satunnaisempaan käyttöön, matkailuun, ja ennen harrastukseen sitoutumista kannattaa siis harkita maastopyörän vuokraamista.

Ammattilainen osaa suositella sinulle tarpeitasi vastaavaa ja laadukasta maastopyörää sekä vuokratessa että omaa pyörää ostaessa. Vuokrauksen yhteyteen voit varata lisäksi opastetun pyöräretken, jolloin pääset tutustumaan lajiin sekä alueesi maastopyöräilyreitteihin ammattilaisen opeissa.

Maastopyörän vuokraus tarjoaa monia etuja

Maastopyörän hinta vaihtelee merkistä, mallista ja ominaisuuksista riippuen, ja laadukkaan pyörän hinta voi nousta korkeaksi. Jos olet vasta aloittelemassa maastopyöräilyä, vuokraaminen antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla erilaisia pyöriä ja malleja ennen suurempaa taloudellista sijoitusta.

Vuokraamalla pääset myös kokeilemaan ja nauttimaan huippulaadukkaasta pyörästä, jonka ostohinta olisi turhan korkea aloittelijan harrastukseen.

Pyörän omistaminen tarkoittaa tietysti aina sen huoltoa, ylläpitoa ja mahdollisia korjauskustannuksia. Vuokraamalla pyörän, sinun ei tarvitse huolehtia sen säännöllisestä huoltamisesta, vaan voit keskittyä nauttimaan maastopyöräilystä.

Vinkit sähköpyörän huoltamiseen >>

Usein maastopyörän tarve on tilapäinen tai melko satunnainen – kuten lomamatka tai tapahtumaan tai kilpailuun osallistuminen. Tällaisissa tilanteissa vuokraaminen on kätevä vaihtoehto, sillä saat tarvitsemasi pyörän käyttöösi vain tarvittavan ajanjakson ajan ilman pitkäaikaista sitoutumista.

revontuli lappi rovaniemi suomi maastopyörä sähköpyörä

Maastopyörä ja matkustaminen

Maastopyöräily on loistava tapa tutustua uusiin paikkoihin ja maisemiin. Jos matkustat jonnekin, missä haluaisit pyöräillä, mutta et halua kuljettaa omaa pyörää mukanasi, vuokraaminen on kätevä vaihtoehto.

10 parasta vinkkiä maastopyöräilyyn Lapissa >>

Monilla suosituilla maastopyöräilyalueilla on saatavilla laadukkaita vuokrapyöriä, joten voit tutkia uusia reittejä ja nauttia pyöräilystä ilman ylimääräisiä matkustamiseen liittyviä vaivoja.

Roll Outdoors tarjoaa pyörävuokrausta ja opastettuja pyöräretkiä pääkaupunkiseudulla, Rovaniemellä ja Saariselällä.

Mistä hankkia maastopyörä?

Oletko ostamassa omaa maastopyörää? Roll Outdoorsilta voit ostaa itsellesi vuokraamokäytöstä poistetun, käytetyn maastopyörän joko Matkahuollon kautta toimitettuna tai vuokraamoiltamme noudettuna. Käytetyt pyörät ovat uusia edullisempia, ja ne myydään meiltä hyvin huollettuina. Voit aina kysyä meiltä lisää ennen ostopäätöksen tekemistä.

Tutustu myytävien maastopyörien valikoimaamme  >>

Jos oman maastopyörän ostaminen ei ole vielä ajankohtaista, pääset maastopyöräilyn lumoihin kuitenkin helposti meidän huippulaadukkaiden vuokrapyöriemme avulla! 

Meidän laajasta valikoimastamme löydät mieleisesi maastopyörän, sähköpyörän tai fatbiken, jolla matka taittuu helposti – olitpa sitten vasta-alkaja, kokenut konkari tai jotain siltä väliltä.

Jos tarvitset apua pyörän valintaan, niin kilauta, laita viestiä tai tule käymään. Autamme sinua mielellämme pyörän valinnassa!