Sähköpyörä

Mikä sähköpyörä on ja miten sähköpyörä toimii? Mitä sähköpyörästä on hyvä tietää, ennen kuin sen vuokraa tai ostaa?

Sähköpyörä ei ole ihan halpa investointi, joten siksi on tärkeää perehtyä hieman tarkemmin sähköpyöriin, niiden hyviin ja huonoon puoliin sekä kaikkeen aiheeseen liittyvään, jotta osaa tehdä oikean päätöksen, eikä sähköpyörää osta pölyttymään varaston nurkkaan.

Ennen oman sähköpyörän ostamista suosittelemme vuokraamaan erilaisia sähköpyöriä ja testaamaan niitä erilaisissa maastoissa löytääksesi parhaan mahdollisen sähköpyörän itsellesi.

Sähköpyöristä on viime vuosina tullut suosittuja. Aiemmin vanhempien ihmisten suosimista sähköpyöristä on tullut kaikenikäisten ja -kuntoisten ihmisten suosimia. Nykyään sähköpyöriä saa käytännössä kaikissa eri pyörätyypeissä: kaupunkipyöränä, maastopyöränä, fatbikena, lasten pyöränä jne.

 

Tässä artikkelissa käsittelemme kattavasti sähköpyöriä mm. seuraavien aiheiden kautta:

  • Mikä on sähköpyörä
  • Miten sähköpyörä toimii?
  • Sähköpyörän edut ja hyvät puolet
  • Sähköpyörän huonot puolet
  • Sähköpyörän ostaminen
  • Sähköpyörän vuokraus
  • Sähköpyörän valintaan vaikuttavat tekijät
    • Sähkömoottorin sijainnin vaikutus
    • Sähköpyörän akku
    • Sähköpyörän jarrut
    • Sähköpyörän helppokäyttöisyys
    • Valitse sähköpyörä käyttötarkoituksen mukaan
      • Sähkökaupunkipyörä
      • Vaihteeton sähköpyörä
      • Sähkömaastopyörä
      • Sähköfatbike
      • Sähköretkipyörä
    • Valitse oikean kokoinen sähköpyörä

 

Lue tämä artikkelimme, niin tiedät paljon enemmän sähköpyöristä!

MIKÄ ON SÄHKÖPYÖRÄ?

Sähköpyörä on sähkömoottorilla varustettu polkupyörä. Sähköpyörät jaotellaan yleensä kahteen ryhmään: sähköavusteisiin polkupyöriin ja moottorilla varustettuihin polkupyöriin. Me keskitymme tässä tekstissä sähköavusteisiin polkupyöriin, sille ne ovat suositumpia.

Sähköavusteisessa pyörässä moottorin teho saa olla enintään 250 W, sähkömoottori saa avustaa vain polkemisen aikana ja enintään 25 km/h saakka. Tätä nopeammin polkiessa pyörä etenee sitten pelkän lihasvoiman avulla.

Pelkkää moottorin watti-lukemaa ei kannata kuitenkaan tuijottaa sähköpyörää ostaessa. Yleensä moottoreista ilmoitetaan myös vääntö newtonmetreinä (Nm) ja tämä vaihtelee 30-90 Nm välillä. Mitä isompi Nm-lukema, sitä voimakkaampi moottori on.

Sähkömoottori on sijoitettu sähköavusteisessa pyörässä yleensä takavanteeseen tai keskelle pyörää polkimien kohdalle. Joissakin malleissa se saattaa sijaita myös eturenkaassa.

MITEN SÄHKÖPYÖRÄ TOIMII?

Sähköavusteisessa pyörässä sähköavustusjärjestelmä tarkkailee polkijan voimankäyttöä ja poljentanopeutta ja näiden pohjalta säätelee sopivan avustustason moottorille. Näin polkeminen tuntuu luonnolliselta sähköavustuksellakin. Moottori auttaa pyörää kulkemaan kovempaa vähemmällä polkemisella. Eli suomeksi: pienemmällä hikoilemisella pääset sähköpyörällä pidemmälle ja kovempaa.

Sähköpyörässä on akku, josta sähkömoottori saa voimaa. Akkuja on olemassa erikokoisia ja eri kapasiteettitason omaavia.

SÄHKÖPYÖRÄN HUONOT PUOLET

Kuten yleensä kaikissa asioissa, myös sähköpyörissä on hyvien puolien lisäksi huonoja puolia, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen kuin sähköpyörän ostaa itselleen.

Yksi sähköpyörien suurimmista huolenaiheista on niiden akun kesto. Akkutyypistä sekä muista asioista (mm. rengaspaineista, pyöräilijän ja lastin painosta ja ilman lämpötilasta) riippuen sähköpyörän akku kestää 50-200 kilometriä yhdellä latauksella. Tämän vuoksi sähköpyöräilijän on suunniteltava ja tunnettava pyöräilyreitit niin, ettei jäisi jumiin tyhjentyneen akun kanssa. Lisäksi akun täyteen latautuminen saattaa kestää useita tunteja, joten etenkin pidemmillä pyöräreissuilla on hyvä olla aina varasuunnitelma.

Toinen sähköpyörien huono puoli on niiden hinta. Halvimmillaankin uuden sähköpyörän hinta on yli 1000 euroa. Ja mitä laadukkaampaa sähköpyörää on ostamassa, sitä enemmän siitä joutuu maksamaan. Monille ihmisille uuden sähköpyörän ostaminen tarvittavine lisävarusteineen on mahdotonta liian korkean hinnan vuoksi.

Onneksi halvempiakin vaihtoehtoja on olemassa eli sähköpyörän vuokraaminen. Saat vuokrattua laadukkaan sähköpyörän edullisesti käyttöösi ja pääset nauttimaan sähköpyörän parhaista puolista edullisesti.

SÄHKÖPYÖRÄN OSTAMINEN

Jos mietit sähköpyörän ostamista, niin tässä on muutamia seikkoja, jotka kannattaa huomioida:

  1. Mikä on budjettisi? Sähköpyörien hinnat vaihtelevat noin 1000 eurosta yli 5000 euroon.
  2. Millaisessa maastossa pyöräilet? Jos pyöräilet ensisijaisesti tasaisilla, päällystetyillä teillä, halvempi sähköpyörä saattaa riittää. Jos aiot kuitenkin pyöräillä metsissä, maastoreiteillä/poluilla ja vaihtelevissa maastoissa, tarvitset sähköpyörän, jossa on enemmän tehoa moottorissa ja pidempi akkukesto.
  3. Kuinka usein pyöräilet? Jos aiot pyöräillä useammin kuin kerran viikossa, sinun kannattaa harkita sähköpyörää, jossa on tehokkaampi moottori ja hyvä akun kesto. Jos aiot käyttää sähköpyörääsi vain satunnaisesti, halvempi malli pienemmillä tehoilla ja akun kestolla riittää.
  4. Kuinka paljon painat? Pitääkö sähköpyörän jaksaa kuljettaa tavaroita? Myös oma paino ja lastin kuljettamisen tarve kannattaa huomioida sähköpyörää ostaessa. Painavampi ihminen/lasti tarvitsee tehokkaamman ja paremmin vääntävän sähkömoottorin kuin kevyempi ihminen, jotta sähköpyörä kykenee avustamaan esimerkiksi ison mäen päälle.

Näiden lisäksi sähköpyörän valintaan vaikuttavat monet muut tekijät. Niitä käsittelemme alempana kappaleessa Sähköpyörän valintaan vaikuttavat tekijät. Lue se, niin osaat varmemmin ostaa itsellesi juuri oikeanlaisen sähköpyörän.

SÄHKÖPYÖRÄN VUOKRAUS

Sähköpyörän ostamisen sijaan sähköpyörän vuokraus on monesti järkevämpi vaihtoehto. Laadukkaan sähköpyörän ostamiseen voi helposti upota monta tuhatta euroa, mutta laadukkaan sähköpyörän saat vuokrattua paljon vähemmällä euromäärällä. Sähköpyörän vuokrauksen etuja on myös se, että voit kokeilla erilaisia ja erikokoisia sähköpyöriä. Tänään voit vuokrata sähkökaupunkipyörän ja ajella kaupunkia ristiin rastiin ja huomenna taas voit vuokrata sähköfatbiken ja tehdä pyöräreissun tunturiin tai lähimetsiin. Vuokrasähköpyörällä välttyy myös sen vaivalloiselta kuljettamiselta. Jos olet esimerkiksi suuntaamassa viikoksi Lappiin, ei sinun tarvitse kuljettaa pyörää pitkää matkaa mukanasi, vaan voit vuokrata pyörän helposti paikan päältä haluamaksesi ajaksi.

Laadukkaimmat vuokrattavat sähköpyörät löydät meiltä Roll Outdoorsilta! Meillä on pyörävuokraamot Saariselän KiilopäälläRovaniemelläHelsingissä ja Fiskarsissa. Pyörävuokraamoidemme laajasta pyörävalikoimasta löydät mm. sähkömaastopyörät ja sähköfatbiket aikuisille ja lapsille. Jos haluat pyöräillä mieluiten lihasvoimaisella pyörällä, niin meillä on myös laaja valikoima maastopyöriä ja fatbikeja aikuisille ja lapsille.

Voit vuokrata sähköpyörän meiltä suoraan verkon kautta tai tulla paikan päälle johonkin pyörävuokraamoomme. Jos et tiedä, millainen sähköpyörä sinun kannattaisi vuokrata, niin ei hätää, meidän asiantuntijamme auttaa valitsemaan juuri oikeanlaisen sähköpyörän. Voit soittaa, laittaa sähköpostia tai yhteydenottopyynnön sivujemme kautta, niin autamme sinua mielellämme!

Oikeanlaisen sähköpyörän valinnan tueksi kannattaa myös lukea tämä artikkeli kokonaisuudessaan. Käymme tässä läpi mm. eri tekijöitä, jotka kannattaa huomioida, kun olet vuokraamassa sähköpyörää.

Huom! Tarjoamme myös opastettuja pyöräretkiä, joten jos haluat ammattilaisen oppaaksi pyöräretkelle, niin sekin järjestyy. (Saariselän Kiilopään opastetut retketRovaniemen opastetut retketHelsingin opastetut retket)

 

SÄHKÖPYÖRÄN VALINTAAN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT – MITÄ TÄYTYY HUOMIOIDA SÄHKÖPYÖRÄÄ VALITESSA?

SÄHKÖMOOTTORIN SIJAINNIN VAIKUTUS PYÖRÄILYYN

Koska sähköpyörän sähkömoottori painaa jonkin verran, niin sen sijainti vaikuttaa pyörän painopisteeseen ja ajotuntumaan sekä sitä kautta pyörän hintaan.

 

SÄHKÖMOOTTORI TAKARENKAASSA

Takanapaan sijoitettu sähkömoottori on yleisin sähköpyörissä. Pyörän painopiste on takana, joten pyörän hallittavuus voi olla haastavaa esimerkiksi vaativassa maastoajossa. Sen sijaan perusajossa ajotuntuma on erinomainen ja käyttöäänet hiljaiset. Takarenkaaseen sijoitettu sähkömoottori kuluttaa vähemmän voimansiirron osia, kuten ketjuja ja rattaita. Se on myös helpompi irrottaa huoltoa varten kuin keskellä sijaitseva moottori. Ymmärrettävästi takarenkaan vaihtaminen on taas hankalampaa. Sähköpyörä, jonka sähkömoottori on sijoitettu takarenkaaseen, soveltuu loistavasti peruskäyttöön.

 

SÄHKÖMOOTTORI KESKELLÄ

Keskelle pyörää sijoitettua sähkömoottoria käytetään erityisesti haastavampaan ja urheilullisempaan käyttöön suunnitelluissa pyörissä, kuten maastopyörissä ja fatbikeissa. Keskelle pyörää sijoitetun moottorin painopiste jakautuu keskelle ja matalalle. Näin ajotuntuma on vakaa ja helposti hallittava, hyvin lähellä lihasvoimaisen pyörän ajotuntumaa. Yleensä keskimoottorit ovat myös teknisesti kehittyneempiä, joten ne reagoivat nopeammin poljinvoiman vaihteluihin ja poljintuntuma on luonnollisempi. Tämä kaikki vaikuttaa tietysti myös hintaan eli sähköpyörät, joissa sähkömoottori sijaitsee keskellä pyörää ovat kalliimpia.

 

SÄHKÖMOOTTORI ETURENKAASSA

Eturenkaaseen asennettu sähkömoottori tekee pyörästä etupainoisen ja vaikuttaa erityisesti ohjaukseen. Pyörää voi olla vaikea hallita liukkaalla tiellä ja moottori myös kuormittaa pyörän etuhaarukkaa. Etumoottori sähköpyörässä on yleensä halvin ratkaisu, koska käytännössä sen voi tehdä kaikkiin pyöriin.

SÄHKÖPYÖRÄN AKKU

Sähköpyörän keskeisin ja yksi arvokkaimmista osista on akku. Ilman sitä sähköpyörä muuttuu sähköttömäksi, joten on tärkeää, että akku on luotettava, toimii ja kestää käyttöä. Akkujen valmistajia on lukemattomia, mutta tällä hetkellä vain muutama pystyy valmistamaan sähköpyörän akun kennoja, jotka ovat luotettavia, turvallisia, pitkäikäisiä ja täyttävät tehtävänsä tehon, kapasiteetin ja kapasiteetin säilyvyyden suhteen. Tämän hetken luotettavimmat valmistajat ovat Samsung ja Panasonic.

(Kenno = Sähköpyörän akku koostuu pienemmistä, hiukan sormiparistoa muistuttavista kennoista. Kennot kytketään sarjaan ja rinnan sen mukaan, millainen jännite ja kapasiteetti halutaan.)

Sähköpyörän akun lataaminen tapahtuu samalla tavalla kuin puhelimen akunkin, eli tarpeen mukaan sähköpyörän mukana tulevalla laturilla normaalista verkkovirrasta. Akun latausaika vaihtelee akun koosta ja laturin tehokkuudesta riippuen 3-6 tuntia.

Yhdellä latauskerralla pyöräilee akun koosta ja kapasiteettitasosta riippuen 50-200 kilometriä. Kapasiteetti ilmoitetaan wattitunteina (Wh). Etenkin, jos haluat pyöräillä pidempiä matkoja ja/tai talvisin (pakkanen laskee akun kapasiteettia jopa 30 %), kannattaa kiinnittää huomiota akun kapasiteettiin. Mitä isompi Wh-lukema, sitä isompi akun kapasiteetti ja pidempi akun kesto. Saatavilla on jopa 1000 Wh tehokkaita akkuja, joilla pyöräilee parhaimmillaan 200 kilometriä.

 

SÄHKÖPYÖRÄN JARRUT

Sähköpyörässä voi vauhtia olla paljon enemmän kuin mitä lihasvoimaisessa pyörässä, joten laadukkaat ja tarpeeksi tehokkaat jarrut ovat tarpeen. Laadukkaassa sähköpyörässä on nykyisin levyjarrut, jotka toimivat tehokkaasti säässä kuin säässä. Levyjarruja on olemassa mekaanisia ja hydraulisia. Mekaanisessa levyjarrussa jarrutus tapahtuu vaijerin avulla ja hydraulinen levyjarru käyttää jarruletkussa kulkevaa öljyn painetta jarrutehon tuottamiseksi. Varmistaaksesi, että sähköpyörä pysähtyy tarvittaessa nopeastikin, niin valitse sähköpyörä levyjarruilla.

 

SÄHKÖPYÖRÄN HELPPOKÄYTTÖISYYS

Sähköpyörää valitessa kannattaa huomioida myös se, että sähköavustuksen käyttö on helppoa. Sähköavustuksen voimakkuutta säädellään sähköpyörän näytöltä ja eri pyörämerkeillä on erilaisia merkintätapoja. Toisissa pyörämerkeissä käytössä on selkeä asteikko esim. 0-5, toisissa taas on käytössä erilaiset nimetyt tasot, joista valitaan oikea ajotilanteen ja maaston mukaan. Sähköavustuksen käyttöön kannattaa perehtyä huolella ennen pyörän valintaa.