Helsingin Keskuspuiston mtb-reitti loppusuoralla

Helsingin keskuspuiston virallinen maastopyöräreitti valmistuu lopultakin tänä keväänä, ja avajaiset pidetään touko- kesäkuussa. Kaupunki aloitti reitin kestävöintityöt jo ajat sitten, mutta hommat venyivät. Lopulta Roll Outdoors sai kaupungilta urakan huolehtia reittityön ja merkinnät loppuun. Reitti kulkee Laaksosta halki koko komean alueen aina Haltialaan ja Pitkäkoskelle asti.

Tänä keväänä reittimestarimme Heikki on uurastanut koko 16 kilometrin matkalla asentaen reittimerkkejä polun varteen. Merkinnät tekevät reitin konkreettisesti näkyväksi ja helpottavat sillä ajamista. Reitti saa myöhemmin vielä muutamat isommat infotaulut tärkeimpiin aloituspisteisiin ja selkeät opastetolpat mahdollisimman moneen ulkoilureittiä risteäviin kohtiin.

Reittihän on kudottu yhteen jo olemassa olevista poluista, joita maastopyöräilijät ovat hyödyntäneet ja ajaneet vuosien mittaan. Heikoimpia osuuksia on maltillisesti paranneltu muun muassa sorastuksien ja polkusiltojen avulla. Yhtenäisen, ylläpidetyn ja merkityn reitin tarkoitus on ohjata kasvavaa harrastajamäärää tiettyihin paikkoihin, jotta muu metsäluonto saisi hengähtää eikä kuluisi niin paljon. Lisäksi kaupungin kädenojennus maastopyöräilyn suuntaan tekee lajin harrastamisesta tasa-arvoisempaa vaikkapa hiihtäjiin verrattuna.

Keskuspuiston reitille pääsee liittymään useasta kohdasta ja se on kaksisuuntainen. Reitti sopii kaiken tasoisille pyöräilijöille, sillä haastavammat paikat pystyy useimmiten kiertämään käyttämällä puiston muita ulkoilureittejä. Reitti on virallisesti auki vain kesäkuukausina eli toukokuusta syyskuuhun ja esimerkiksi nyt huhtikuussa polku-ura tarjoaa melkoista sohjo-jää-kuravelli-iloittelua. Odotellaan siis lumien sulamista ja toukokuun aurinkoa, jotta reitti tarjoaa oikeasti juuri sitä nautintoa, jota sieltä mennään hakemaankin.