Suomen kauneinta talvipyöräilyä Saariselällä

Fatbikereitti Saariselkä - Kiilopää

talvireitti-info

Reitistön pituus

Kokonaispituus kaudella 2023-2024 noin 55 km. 

Reitin vaikeustaso

Helppo. Karttaan punaisella merkatut osiot ovat vaativia.

Ajoaika

Suosittelemme varaamaan aikaa kolmesta tunnista eteenpäin.

Suositeltava pyörä

Suosittelemme käyttämään fatbikeä. Sähköllä tai ilman. Kapea rengas aiheuttaa mm. reitin uraantumista ja nostaa reitin huoltokustannuksia merkittävästi.

Vuodenajat

Luminen aika, eli noin marras-huhtikuu. Reitin ensimmäiset osiot tehdään heti kun lunta tulee riittävästi. Avotunturissa kulkevat osat menevät tuulisella säällä ensimmäisenä umpeen.

Reitin käyttömaksu

Reitin käyttö on maksutonta. Voit kuitenkin tukea reitin huoltoa maksamalla vapaaehtoisen reittimaksun. Lisätietoa Saariselän alueen Hoito-osuuskunnan sivulla.

Huoltotiedot

Saariselän alueen Hoito-osuuskunta tiedottaa sivullaan ajankohtaisista asioista ja reittihuollosta. Reitistön huoltotiedot päivittyvät myös  infogis.fi/saariselka sivulle. Valitse sivuvalikosta Talvipolut kävelyyn ja pyöräilyyn. 

Kannattaa laittaa seurantaan myös Roll Outdoorsin Instagram reittitili Kiilopaa_Saariselka_trails, minne päivitellään myös satunnaisesti näkymiä maastosta.

Huom! Ajaminen tapahtuu aina omalla vastuulla! 

saariselän talviReittikartta

Saariselällä talvipyöräiltävää reittiä löytyy mukavasti kolmen kylän ympäriltä. Talvipoluille hyvinä lähtöpaikkoina toimivat esim. Saariselän keskusta, Laanila, Kakslauttanen ja Kiilopää. Navigointiin voit käyttää Google Maps sovellusta. Pyrimme pitämään Googlen karttaa ajan tasalla parhaamme mukaan.  

Linkki Google Maps karttaan.

Virallinen reittikartta  löytyy Saariselän alueen Hoito-osuuskunnan sivuilta. Oheisen kuvan reitit saattavat vielä muuttua talven aikana, joten suosittelemme tarkistamaan päivän tilanteen esim lähimmästä vuokraamosta ja ostamaan mukaan virallisen reittikartan.

Taukopaikat

Saariselän fatbike reittien varrella on monta hyvää taukopaikkaa. Hyviä tulistelupaikkoja löytyy Auroratuvalta, Piispanojan ja Rönkönlammen päivätuvilta, sekä Sivakkaojan laavulta. 

Kahvia, pullaa ja muuta lämmintä evästä tarjoaa mm. seuraavat kahvilat/ravintolat:
Kaunispään huippu
Laanilan kievari
Savottakahvila 
Wilderness Hotel Muotka
Aurora Queen Resort
Suomen Latu Kiilopää

Taukopaikat ja nähtävyydet on merkattu myös Roll Outdoorsin omaan Google Maps -reittikarttaan.

Nähtävyyksiä Saariselän ympäristössä

  • Urho Kekkosen kansallispuiston uudelta lähtöportilta löydät ajankohtaista tietoa ja ohjeita puistossa liikkumiseen.
  • Saariselän tunturikappelissa on ainutlaatuinen alttaritaulu; tunturimaisemaan avautuva ikkuna alttarin takana.
  • Urkinpuiston jouluinen värivaloseinä on kyläläisten yhteinen taideteos pimeyttä piristämään.
  • Saariselän alueen vanhimmalla männyllä on ikää jo yli 530 vuotta. Puuvanhusta voi käydä halaamassa tai muuten ihailemassa Jokostien alussa.
  • Kaunispään huipun näkötorni on rakennettu muistomerkiksi ja informaatiopisteeksi säilyttämään Kaunispään kolmiomittausten pitkää perinnettä. Tornista avautuu näkymät kymmenien kilometrien päähän.
  • Piispankivi on muistomerkki toisen maailmansodanaikaan Laanilassa venäläisten hyökkäyksessä kuolleelle Oulun hiippakunnan piispalle seurueineen.

ulkoile saariselän talvipoluilla

Talvipyöräily Saariselällä on upea vaihtoehto niille, jotka etsivät aktiivista ja hauskaa tapaa nauttia talvisesta luonnosta. Saariselän alueen talvipyöräilyreitti on yksi Suomen parhaista fatbike-reiteistä, ja se tarjoaa sykähdyttäviä tunturimaisemia ja hauskoja flow-polkuja niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin pyöräilijöille.

Linjaukset on pyritty tekemään siten, että reitti on turvallisesti aloittelijan ajettavissa, mutta kuitenkin niin, että kokeneemmatkin kuskit voivat pitää mutkaisella ja kumpuilevalla reitillä hauskaa.

Reitin kunnostus aloitetaan syystalvella heti kun lunta on riittävästi moottorikelkalla ajamiseen maastossa. Talvipyöräilyreitti on merkattu.

Talvipyöräily on erinomainen vaihtoehto perinteiselle hiihdolle, laskettelulle tai vaikka moottorikelkkailulle. Se on ympäristöystävällisempi ja hiljaisempi tapa liikkua luonnossa, mikä mahdollistaa paremman yhteyden ympäröivään luontoon ja sen rauhaan. Lisäksi talvipyöräily tarjoaa tehokkaan ja monipuolisen liikuntamuodon, joka sopii niin kunnonkohotukseen kuin seikkailunhaluun.

Jos etsit aktiivista tekemistä Saariselällä, talvipyöräily on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen vaihtoehto. Pyöräillessä voit tutustua uskomattomiin kauniisiin tunturimaisemiin ja luontoon omaan tahtiisi ja nauttia samalla raikkaasta talvi-ilmasta.

Kaiken kaikkiaan talvipyöräily on loistava vaihtoehto Saariselän talvisille aktiviteeteille, ja Saariselän kuuluisa fatbike-reitistö on yksi parhaista mahdollisuuksista kokeilla tätä hauskaa ja jännittävää lajia.

Reittietiketti – Respect the trail!

Reittiä huolletaan talkoovoimin ja siihen käytetään runsain määrin yrittäjien vähää aikaa ja vielä vähempää rahaa. Siksi toivomme kunnioitusta tuoretta ja vasta lanattua baanaa kohtaan. Ajetaan vain leveällä renkaalla ja sopivan alhaisilla rengaspaineilla. Kapea rengas tai liian kova leveäkin läskirengas uppoaa polun pinnasta läpi, soseuttaa lumen ja pahimmillaan polku jäätyy uraiseksi. Sen jälkeen tietenkin jokainen perässätulija kiittää uraisesta reitistä. Mitä enemmän lunta on tullut lähipäivinä, sitä pidempään reitin kovettuminen kestää. Yleensä vähintään muutaman tunnin viimeisestä lanaamisesta. Kovan myrskyn jälkeen pahimmillaan jopa useampi vuorokausi.

 

Reitin käyttöohje lyhyesti:

1. Aja ainoastaan läskipyörällä.
2. Aja pehmeillä renkailla. Oikeilla rengaspaineilla (0.2 – 0.5 bar) rengas leviää tasaisesti reitin pintaa vasten eikä tee uraa.
3. Käytä koko puoli metriä leveää reittiä. Älä aja keskellä, jotta reitille ei muodostu kapeaa uraa.
4. Jos rengas uppoaa, käänny takaisin
5. Jos joudut taluttamaan, kävele reitin sivussa.
6. Vältä lukkojarrutusta.

Annetaanhan lanatun reitin kovettua, ennen kuin menemme sinne ajamaan!

Anna meille palautetta reitistä

Kuulemme mielellämme mielipiteenne reiteistä ja niiden kunnosta! Laita meille palaute tulemaan alla olevalla lomakkeella ja välitämme tiedon eteenpäin reitin kunnostajalle.