Lappi talvella – Parhaat vinkit talven matkailuun

Lappi talvella tarjoaa unohtumattoman matkailuelämyksen kaikille, jotka rakastavat lumisia maisemia, revontulia ja talviaktiviteetteja. Tässä artikkelissa jaamme parhaat vinkit Lapin talveen.

Lue, mitä Lapissa kannattaa tehdä talvella, ja suunnittele onnistunut talvireissu!

Tässä artikkelissa käsitellään seuraavia aiheita:

  • Lappi talvella – Laskettelu ja hiihto
  • Lapin talvi – Revontuliretket
  • Lapissa riittää tekemistä vauvasta vaariin
  • Lapin talvi – Parhaat vierailukohteet
  • Maastopyöräily Lapissa – 5 parasta reittiä talven maastopyöräilyyn
  • Maastopyöräily talvella – Miten valmistautua?
  • Roll Outdoors mukana Lapin talvessa
Hiihto - Rovaniemi ounasvaara

Lappi talvella – Laskettelu ja hiihto

Lappi on talvella kotimaan paras matkakohde, jonne moni suuntaakin lumisesta maisemasta nauttimaan.

Laskettelu ja hiihto ovat monelle syy matkustaa pohjoiseen. Lapissa on niin monia erilaisia hiihtokeskuksia, että jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa. Suomen suosituin ja kansainvälisin hiihtokeskus on Levi, joka on kasvanut vuosien varrella valtavaksi lomakohteeksi. Suurin laskettelukeskus on Ylläs, joka ylpeilee lukuisilla rinteillään. Jos vapaalasku on sydämesi asia, niin Pyhä tarjoaa siihen upeat puitteet, ja se on myös tunnelmallisen kompakti kooltaan.

Lue myös: Hiihto ja laskettelu Rovaniemellä >>

Jos taas kaipaat rauhallisempaa hiihtokokemusta, voit suunnata pikkuruiseen Pallas-hiihtokeskukseen. Pallas tarjoaa aitoa Lapin erämaata, jossa voit todella kokea luonnon rauhan ja kauneuden, kaukana vilkkaista teemapuistoista.

Saariselkä on loistava kohde murtomaahiihtoon. Urho Kekkosen Kansallispuistosta löydät vaihtoehtoja niin helppoihin ja hyvin viitoitettuihin latuihin, kuin haastaviin erämaareitteihin. 

Lue, mitä tehdä Lapissa muina vuodenaikoina >>

 

Lapin talvi – Revontuliretket

Lapin talvi on tunnettu upeista revontulista, ja revontulien bongaus on aktiviteetti, jota et voi unohtaa Lapissa matkaillessasi. Parhaimmat mahdollisuudet revontulien näkemiseen tarjoavat syrjäiset paikat, joissa kaupungin valot eivät häiritse silmiäsi. Valitse pimeä ja kirkas yö, ja pidä kamera valmiina näitä taivaallisia valoilmiöitä varten.

Lue vinkit revontulien näkemiseen >>

Revontuliretkelle voit lähteä jalan, tai laadukkaan, talvimaastoon sopivan fatbiken selässä. Järjestämme opastettuja pyöräretkiä, joten yksin ei tarvitse talviyönä lähteä vieraaseen paikkaan pyöräilemään. 

Lapissa riittää tekemistä vauvasta vaariin

Lapin lumiset metsät ja järvet ovat täydellisiä paikkoja paitsi maastopyöräilyyn ja retkeilyyn, myös moottorikelkkailuun – jos innostut vauhdikkaammasta menosta. Vuokraa moottorikelkka ja lähde seikkailulle pitkin lumisia reittejä. Rovaniemi ja Kittilä tarjoavat laajan valikoiman moottorikelkkasafareita kaikentasoisille seikkailijoille.

Rovaniemellä sijaitsee maailmankuulu Joulupukin kylä, joka on ihana paikka vierailla ympäri vuoden – mutta talvella kylässä vallitsee erityinen joulun taika. Voit tavata itse Joulupukin ja nauttia jouluisesta tunnelmasta. 

Talvella voit kokea saunomisen ja avantouinnin virkistävän vaikutuksen. Löydä paikallinen savusauna ja nauti lämmöstä ennen rohkeaa pulahtamista jäiseen järviveteen. 

Porotilat ja husky-farmit kiinnostavat varmasti koko perhettä, ja eläinten läsnäolo saa mielen lepäämään. Pilkkiminen sopii rauhallisempaa aktiviteettia kaipaavalle, ja sisätiloihin pääsee lämmittelemään esimerkiksi museoihin

 

läskipyörä maastopyöräily rovaniemi ounasvaara

Lapin talvi – Parhaat vierailukohteet

Lapissa riittää talvisten aktiviteettin lisäksi nähtävää, koettavaa ja tietysti kattava valikoima ravintoloita. Pyhä-Luoston tapahtumakalenterista löytyy tekemistä koko perheelle, ja esimerkiksi Inarissa pääsee tutustumaan saamelaiskulttuuriin. 

Talvisessa Lapissa voit yöpyä ainutlaatuisissa jäähotelleissa, kuten Levin Lumilinnassa tai Kittilän SnowVillagessa. Nämä hotellit ovat rakennettu jäästä ja lumesta, ja tarjoavat unohtumattoman yöpymiskokemuksen kaiken ikäisille vierailijoille. Saariselän eteläpuolella sijaitseva Kakslauttanen puolestaan on kuuluisa revontulihotelli, jossa voit yöpyä lasiseinäisissä igluissa.

Edullisempi vaihtoehto, joka tarjoaa ripauksen lasi-iglujen luksusta, on Aurora Dome. Se sijaitsee Torassiepin mökkikylän yhteydessä ja tarjoaa mökkejä sekä telttamajoitusta, joissa on näyttävät maisemaikkunat. Näissä majoituksissa voit nauttia pehmeästä sängystä, lämpimästä takasta ja jopa lattialämmityksestä.

Voit maistella matkasi aikana paikallisia herkkuja, kuten poroa, lohta ja riistaa. Lapin keittiö tarjoaa herkullisia makuelämyksiä, jotka tanssivat kielelläsi pitkään. Lapin tarjonnasta löytyy herkkuja tietysti myös kansainväliseen makuun.

Maastopyöräily Lapissa – 3 parasta reittiä talven maastopyöräilyyn

Lappi ei tarjoa vain upeita talvielämyksiä, vaan se on oikea maastopyöräilijöiden paratiisi. Kokosimme yhteen viisi parasta maastopyöräilyreittiä, jotka tarjoavat upeita maisemia ja haastavia polkuja:

Saariselkä-Kiilopää

Saariselkä-Kiilopää -alueen maastopyöräreitit kattavat monipuolisen valikoiman vaihtoehtoja niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin pyöräilijöille. Pyöräilyreitit kulkevat kiehtovien erämaamaisemien halki, avotunturin lumoavien tuntureiden ja vihreiden metsien keskellä. Yhteensä tarjolla on pitkälle toista sataa kilometriä merkittyjä reittejä, joista voit valita oman suosikkisi.

Lue lisää alueen reiteistä >>

 Ounasvaara, Rovaniemi

Ounasvaaran talvipyöräilyreitti on yksi alueen suosituimmista reiteistä, ja se tarjoaa upeita maisemia ja monipuolisia polkuja niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin pyöräilijöille.

Roll Outdoors ylläpitää noin 20 km pituista reitistöä, joka kulkee Jätkänkynttilän kulmilta Väiskin laavulle asti, osittain kesäpolkuja mukaillen. Linjaukset on pyritty tekemään siten, että reitti on turvallisesti aloittelijan ajettavissa, mutta kuitenkin niin, että kokeneemmatkin kuskit voivat pitää mutkaisella ja kumpuilevalla reitillä hauskaa. Isorakan ympärillä kulkee myös haastavampaa reittiä kokeneemman ja haastetta hakevan pyöräilijän makuun.

Ylläs

Ylläs tarjoaa runsaasti helpompia monikäyttöreittejä jotka soveltuvat myös pyöräilyyn.

Suuntaat sitten mille tahansa maastopyöräilyreitille, voit vuokrata tarpeitasi vastaavan ja laadukkaan pyörän meiltä. Pyrövuokraamomme sijaitsevat Rovaniemellä ja Saariselällä. Voit vuokrata pyörän kätevästi netissä, tai tulla paikanpäälle vuokraamoon.

Maastopyöräily talvella – Miten valmistautua?

Kun suunnittelet maastopyöräilyä talvella, kannattaa Lapin kylmiin pakkassäihin varautua asianmukaisesti. 

Tarkista pyöräsi kunto ennen matkaa ja varmista, että sinulla on asianmukaiset varusteet, kuten kypärä, hanskat, otsalamppu ja pyöräilyvaatteet 

Pyri välttämään reittien ulkopuolisia alueita ja noudata luonnonsuojeluohjeita. Älä jätä jälkiä ja pidä ympäristö siistinä. Muista, että kansallispuistojen alueella maastopyöräilyä koskevat erilaiset rajoitukset-

Pitkillä reiteillä on tärkeää pitää huolta energiansaannista, eikö? Etenkin, jos mielit revontulia odottelemaan, termospullossa matkaava kaakao piristää iltaasi kummasti. Pakkaa mukaan riittävästi vettä ja eväitä.

Tarkista sääennuste aina ennen lähtöä. Jos haluat varmistaa upean revontuli-elämyksen, muista seurata revontuliennusteita etukäteen.

Turvallisuus on ensisijaisen tärkeää. Etenkin, jos lähdet maastoon yksin tai pimeällä, kannattaa ilmoittaa reittisi ja arvioitu paluu-aika jollekin. Huolehdi, että sinulla on toimiva otsalamppu, jotta reitillä pysyminen on helpompaa, ja pimeä talviyö ei pääse yllättämään.

Lue 10 parasta vinkkiä maastopyöräilijöille Lapissa >>

Roll Outdoors mukana Lapin talvessa

Me Roll Outdoorsilla autamme sinua suunnittelemaan unelmiesi Lappi-elämyksen ja nauttimaan maastopyöräilystä vuoden ympäri. Voit vuokrata meiltä laadukkaan fat biken talven lumikerroksia taittamaan, tai varata opastetun pyöräretken sinulle ja seurueellesi. Me autamme mielellämme oikeanlaisen pyörän ja reitin valinnassa, ja vastaamme mielellämme mahdollisiin kysymyksiin.

Lapin uskomaton luonto näyttää entistä kauniimmalta pyörän selässä – Joko sinä olet kokeillut?