Talvikauden päättäjäiset kiilopäällä - parhaat vinkit pyöräretken järjestämiseen kantohangilla

Kun Saariselän vilkkain talvilomasesonki keväällä päättyy, kulkijat vähenevät tunturista. Talvi kuitenkin jatkuu Kiilopäällä. Mitä Rollin työntekijät silloin tekevät, kun tunturi hiljenee ihmisistä? Lomailevat kenties? Valtaväestön lomakauden jälkeen on aika hengähtää ja nauttia lopputalven/ kevään keleistä. Valon määrä lisääntyy päivä päivältä. Kevät etenee hypähdellen kohti kesää. Lintujen pyrähdykset ja sirkutus täyttävät tunturit jo varhain aamulla. 

Lunta riittää tunturialueella tänäkin vuonna (2020) pitkälle toukokuuhun. Yöpakkasten ansiosta hanget kovettuvat ja mahdollistavat liikkumisen pyörällä vapaammin kuin sulan maan aikaan. Mikä huumaava vapauden tunne, kun pääsee pyöräilemään ja miksei välillä suksimaankin ihan missä vain tunturissa ja metsässä! Lumipeitteisenä aikana tämä on mahdollista. Sulan maan aikaan pyöräily on sallittu ainoastaan merkityillä reiteillä kansallispuiston alueella

pyöräretki luontoretki kevättalvi Lappi

Aluksi kokeilen varovasti kuljetun uran vieressä, kantaako koskematon hanki. Kyllä! Mikä riemu! Nyt voi ajella missä vain. Vapauden tunne valtaa pyöräilijän. Tästä nauttii täysin palkein, vaikka herätys on ollut työaamuja varhemmin. Pilvettömänä päivänä suunta on ylös tunturiin ihastelemaan maisemia sekä hyödyntämään tämä mahdollisuus kulkea missä vain. Täytyy välillä muistutella itseään katsomaan kelloa ja arvioimaan ajan kulkua sekä sään lämpenemistä. Hankipyöräillessä unohtaa helposti ajan kulun ja suuntakin saattaa muuttua moneen kertaan lenkin aikana. 

Yöpakkasten jälkeen aikainen aamu on varmempaa hankipyöräilyaikaa. Joinakin päivänä viileä sää on mahdollistanut ajelun koko päivän aamusta iltaan. Nyt näyttää, että keli lämpenee päiväksi. Päätämme lähteä aikaiselle aamuajelulle. Pari tuntia menee nopeasti tunturissa hankiajelusta nauttien. Aamupäivällä täytyy jo palata takaisin, kun lämmin ilma pehmittää hangen kovan pinnan.

Käytän päivän lämpimimmän ajan suunnitellen yönylireissua sekä pakkaillen ja lepäillen. Odotan iltaan, että pääsen toiselle ajelulle, tarkoituksena olla yön yli tunturissa. Lähden liikkeelle illalla noin seitsemän aikaan. Ilma ei olekaan tarpeeksi viilentynyt, joten lumen pinta on pehmeää ja eteneminen on hieman raskasta. Takaisin kääntyminen ei silti ole vaihtoehto. Vaikka joskus suunnitelman muutos on järkevää ja viisasta.

Pakkaan pyörän päälle Vauden runkolaukkuihin ja päiväreppuun yönylireissun kamppeet. Ensimmäinen talvibikepacking-reissuni on alkamassa. Hakeudun paljon käytetylle uralle. Se kestää pyöräni alla ja pystyn ajamaan. Toiveissa on päästä tunturiin laavulle, jossa olisi tarkoitus yöpyä. Suunnitelmat muuttuvat hyvin nopeasti ja yritän päästä muutaman kilometrin päässä olevalle tuvalle. Paljon kuljettu ura kestää sen verran, että matka etenee. Ajelen Canyonin Dude 8 läskipyörällä, siinä on riittävän leveä 4.8″ rengas. Leveällä renkaalla ja alle puolen barin paineilla on parempi kantokyky pehmeällä alustalla.

Kun lähtee kulkemaan reittien ulkopuolelle, suunnistustaito on välttämätön. Pitää tietää missä on menossa ja mihin matkalla, että löytää määränpäähän sekä takaisin. Keväällä tuntureilla liikkuvan tulee huomioida eläinten pesimispuuhat ja porojen vasomisaika. Niitä ei sovi häiritä.

 

Pääsen tuvalle, touhuan tulet ja ilta-askareet. Alan aikaisin nukkumaan, koska haluan herätä ja lähteä aikaisin liikkeelle. Varhainen aamu on parasta aikaa tunturissa. Illan tuulen tuiverrus on laantunut. Ilma on täysin tuuleton ja taivas pilvetön. Aurinko on noussut jo ennen minua. Kuuntelen hiljaisuutta. Lintujen sirkutusta. Västäräkki. On lämmin. Nautin olostani. Rauhakseltaan aamutoimet, kamppeet pyörän päälle ja suunta johonkin. Ajelen tunturin lakia sinne tänne. Ehkä hieman päämäärättömästikin. Ei ole kiire mihinkään, eikä tarkkaa suunnitelmaa. Ei muuta ajatusta päässäni. Ajelen tunturin laelta toiselle. Maisemat avautuvat joka suuntaan kaukana oleville tuntureille asti. 

Aurinko lämmittää jo yllättävän paljon. Tänään hanki ei todennäköisesti kanna pitkälle päivään. Alan suunnitella kotiin paluuta. Pälvet ovat lisääntyneet tunturissa, joten joudun hieman kiertelemään ja etsimään paluureittiä alas tunturista. Sulalla maalla merkittyjen reittien ulkopuolella pyöräilyä ei sallita. Valitsen lumipeitteiset alueet, niitä pitkin pääsen tunturin toiselle laidalle, jossa pidän evästauon ennen laskeutumista tunturista. 

Yksi parhaista reissuista ikinä!

//Raili 

Parhaat vinkit retken suunnitteluun

Kantavia hankia löytyy Saariselän alueella parhaiten huhtikuun puolesta välistä toukokuun alkuun, jolloin päivälämpötilat alkavat nousta, mutta yöpakkaset pitävät hankien pinnan kovana. Näin ollen kantohankien syntymisen kannalta on tärkeää, että päivän ja yön lämpötilaero on riittävän suuri. Aamut ovat usein parasta aikaa hankipyöräilyyn, kun hanget ovat vielä kovat yöpakkasten ansiosta. Seuraa sääennusteita ja paikallisten neuvoja, jotta voit löytää parhaat hetket ja paikat kantohangille.

Tässä muutama vinkki, joiden avulla pääset nauttimaan hankipyöräilystä Kiilopään upeissa maisemissa:

  1. Varaa matkasi riittävän myöhäiseen ajankohtaan. Yleensä parhaat hankiajat alkavat vasta huhtikuun loppupuoliskolla.
  2. Jos et omista läskipyörää, vuokraa sellainen. Kapealla renkaalla onnistumisen mahdollisuudet ovat lähes 0%.
  3. Kysy vuokraamolta neuvoja ja vinkkejä parhaista reiteistä ja ajankohtaisista olosuhteista.
  4. Seuraa sääennusteita ja suosi aamun ensimmäisiä tunteja pyöräilylle, kun hanget ovat todennäköisimmin kovat yöpakkasten jäljiltä.
  5. Suunnittele reittisi siten, että joudut ajamaan etenkin retken loppupuolella mahdollisimman vähän etelään ja länteen suuntautuvilla tunturirinteillä. Aurinko saattaa pehmentää hanget yllättävän nopeasti.
  6. Suunnittele reitti siten, että et lähde liian kauas, tai reitiltä pääsee pois jos hankien kanto loppuu kesken reitin.
  7. Aja hyvin matalilla rengaspaineilla.
  8. Varaudu vaihteleviin olosuhteisiin ja pidä aina mukana lämpimiä vaatteita, eväitä ja ensiaputarvikkeita.
 

Muista, että retken onnistuminen vaatii kärsivällisyyttä ja hieman tuuriakin. Jatka etsimistä ja yrittämistä jos ensimmäinen kerta ei onnistu. On vain ajan kysymys milloin  kaikki olosuhteet loksahtavat kohdalleen ja pääset nauttimaan hankipyöräilystä parhaimmillaan.