Mitä jos sattuu jotain?

Mitä jos pyöräillessä sattuu jotain?

Page in English

Maastopyöräily on parhaimmillaan mukavaa ja turvallista luontoliikuntaa. Vaikka olisitkin varustautunut ja valmistautunut ongelmatilanteisiin, silti voi sattua kaikenlaista. Voi tulla loukkaantumisia, eksymisiä tai kalustorikkoja. Tältä sivulta löydät apuja yleisimpiin ongelmatilanteisiin liikkuessasi Roll Outdoorsin vuokrapyörillä. 

Teknisissä ongelmissa suosittelemme olemaan ensisijaisesti yhteydessä vuokraamoon. 
Linkki yhteystietosivulle

Oletko eksynyt reitiltä etkä löydä muita ihmisiä keneltä kysyä neuvoa? 

 1. Ensimmäiseksi pysähdy ja pysy rauhallisena
  Jos huomaat eksyneesi, pysähdy ja yritä pysyä rauhallisena. Älä paniikoi tai yritä jatkaa matkaa, sillä voit vain eksyä entistä pahemmin.

 2. Yritä paikantaa itsesi.
  Jos sinulla on navigaattori tai kartta, käytä niitä paikantaaksesi itsesi ja selvittääksesi, missä olet. Jos sinulla ei ole navigaattoria tai karttaa, yritä etsiä maamerkkejä, joita voisit käyttää suunnistamiseen. Esimerkiksi vuori tai joki voivat auttaa sinua selvittämään, missä olet.

  Jos sinulla on puhelin, voit käyttää sitä navigaattorina tai soittaa jonkun, joka voi auttaa sinua löytämään takaisin reitille. Voit myös käyttää kompassia tai GPS-laitetta, jos sinulla on sellainen mukanasi.

  Alla pari linkkiä karttapalveluihin:

  Linkki trailmap.fi palveluun
  Linkki retkikartta.fi palveluun

 3. Seuraa jälkiä.

 4. Jos et ole varma, mihin suuntaan sinun pitäisi mennä, etsi polkua tai jälkiä maastosta ja seuraa niitä. Maastopyöräilijät jättävät yleensä jälkiä poluille, joten ne voivat auttaa sinua löytämään takaisin reitille.

 5. Hae apua.
  Jos et löydä takaisin reitille, yritä löytää muita ihmisiä, jotka voivat auttaa sinua. Jos olet maastossa, voit yrittää löytää muita maastopyöräilijöitä tai vaeltajia. Jos olet lähellä tietä, voit yrittää pysäyttää ohikulkijoita ja pyytää apua.

On tärkeää, että pysyt rauhallisena ja teet harkittuja päätöksiä, jos eksyt maastopyöräillessäsi. Yritä välttää riskialttiita tilanteita ja älä lähde harhailemaan liian kauas, jos et ole varma, missä olet.

Jos sinulle tai pyöräilykeverillesin sattuu onnettomuus tai saavut maastopyöräillessäsi onnettomuuspaikalle, sinun tulee toimia seuraavasti:

 1. Tarkista oma turvallisuutesi: Jos olet edelleen pyöräilemässä, hidasta vauhtia ja varmista, että pysäköit pyörän turvallisesti pois tieltä. Jos onnettomuus on tapahtunut jyrkänteellä tai muulla vaarallisella alueella, varmista, että pysyt turvassa.
 2. Arvioi tilanne nopeasti ja tarkista, onko joku loukkaantunut. Jos joku on loukkaantunut, anna ensiapua tarvittaessa. Jos onnettomuus vaatii ammattitaitoista apua, soita hätänumeroon 112 ja kerro tilanteesta.
 3. Jos mahdollista, kerää tietoa onnettomuudesta, kuten onnettomuuden tarkka sijainti, loukkaantuneiden määrä ja vammojen laatu. Jos joku on nähnyt onnettomuuden, pyydä heiltä myös tietoja.
 4. Mikäli onnettomuus vaikuttaa esim kykyysi palauttaa pyörä vuokraamolle ajoissa, tai vuokraamasi pyörä on rikkoutunut, olethan pikimmiten yhteydessä vuokraamoosi. Linkki yhteystietosivulle
 5. Jatka matkaa: Kun olet tehnyt tarvittavat toimenpiteet, voit jatkaa matkaa, mutta muista olla varovainen. Varmista, että pyöräsi ja varusteet ovat kunnossa ja valitse tarvittaessa uusi reitti, jos onnettomuuspaikka on vaarallinen.

On tärkeää, että toimit rauhallisesti ja järkevästi onnettomuuspaikalla. Loukkaantuneiden auttaminen ja tilanteen arviointi ovat ensisijaisen tärkeitä, joten keskity näihin tehtäviin.

Ensisijaisesti ota yhteyttä vuokraamon henkilökuntaan. Puhelinnumerot löytyvät Yhteystiedot-sivulta