Sähköpyörä vai tavallinen? - Pyöränvalintaopas aloittelijalle.

Maailmalta löytyy pyörämalleissa mistä valita, ja yhdessä vuokraamossakin voi mennä jo sormi suuhun valinnan edessä. Ottaisinko sähkötäysjouston, e-fatbiken vai ihan tavallisen läskipyörän eli fatbiken. Tässä artikkelissa on kaksi ääripään maastopyörätyyppiä vertailussa: Jousittamaton fatbike ja täysjousitettu maastopyörä. Lisäksi lopusta löydät muutaman pointin kysymykseen sähköllä vai ilman?

Fatbike, rauhallisen retkeilijän toimintavarma valinta

Plussat:

  1. Ympärivuotisuus: Fatbikella voi ajaa sekä kesäpoluilla että talvireiteillä.
  2. Paksut renkaat, pehmeä kyyti: ”läskirenkaat” mukautuvat maastoon ja helpottavat ajamista pienten kivien ja juurien yli, mikä mahdollistaa rennompien ajolinjojen valinnan ja tasaisemman kyydin.
  3. Toimintavarmuus: Ilman iskunvaimentimia pyörä on yksinkertaisempi, vaatii vähemmän huoltoa ja on siten toimintavarmempi.

 

Miinukset:

  1. Heikko maantieajo: Fatbike ei ole missään tapauksessa paras valinta maantieajoon, mutta laadukas pyörä ja tubeless-renkaat voivat tehdä ajamisesta aivan mukavaa.
  2. Kumipalloefekti: Kovassa maastoajossa renkaiden jousto voi aiheuttaa epämiellyttävää pomppimista. Rauhallisessa vauhdissa tätä ongelmaa ei ole.
 
Fatbike pyöriä voit kokeilla molemmissa vuokraamoissamme Saariselällä ja Rovaniemellä.

Täysjousitettu maastopyörä sporttisempaan ajoon

Plussat

  1. Rullaa hyvin: Kapeammat ja kovemmat renkaat rullaavat paremmin useimmilla alustoilla.
  2. Parempi pito: Edestä ja takaa iskunvaimennettu pyörä pysyy paremmin alustassa kiinni, etenkin mutkissa. Tämä mahdollistaa suuremmat nopeudet hankalassa maastossa.
  3. Hauskuus: Suuremmat nopeudet tekevät ajamisesta hauskempaa, jos tykkää ajaa rallia.

 

Miinukset

  1. Vaativampi ajaminen: Kapeat renkaat vaativat tarkempaa ajoa kivikossa ja juurakossa.
  2. Huoltostressi: Jousitus vaatii säännöllistä huoltoa, joka voi aiheuttaa stressiä. Vähintäänkin huoltobudjettiin kannattaa varata ekstraa noin 300-500€/vuosi ajomääristä riippuen.

 

Sähkötäysjoustoja voit kokeilla vuokraamossamme Saariselällä.

 Sähköpyörä vs. luomupyörä

Sähköpyörä

Plussat

  1. Pidemmät lenkit: Sähköpyörällä jaksaa ajaa pidemmän lenkin ja pääsee nopeammin ja kauemmas.
  2. Ajamisen keveys: Sähköpyörän patterin tuoma polkemisen keveys tekee ajamisesta miellyttävämpää.
  3. Kaikki jaksaa. Porukalla lenkkeillessä sähköpyörä tasoittaa ryhmän kuntoeroja. 

 

Miinukset

  1. Korkeampi hinta: Sähköpyörä on selvästi luomupyörää arvokkaampi. Sekä vuokratessa että hankittaessa.
  2. Huoltovaatimukset: Suuremmat voimat  ketjuilla ja rattailla, sekä isommat kilometrit vaativat  huomattavasti enemmän huoltoa ja varaosia perinteiseen pyörään verrattuna.

Luomupyörä

Plussat

  1. Ei akkustressiä: Pitkillä lenkeillä ei tarvitse huolehtia akun riittämisestä.
  2. Kevyempi ja ketterämpi: Moottorittoman pyörän keveys tuo lisää ketteryyttä, ja pyörä on hiljaisempi.
  3. Hauskempi alamäissä. Ylämäessä lihasvoimalla mennään hitaammin, mutta tasaisella päästään lähelle sähköpyörän 25 km/h nopeutta. Alamäessä, erityisesti teknisessä maastossa, luomupyörä on usein nopeampi.


Miinukset

  1. Lyhyemmät lenkit: Omien voimien rajallisuus saattaa rajoittaa lenkin pituutta.
  2. Raskaampi ylämäissä: Ilman sähköavustusta ylämäet voivat olla haastavia.

Yhteenveto

Maastopyörän valinta riippuu ajotarpeista ja -tavoista. Jousittamaton fatbike on hyvä valinta monipuoliselle ja huoltovapaalle ajolle ympäri vuoden. Täysjousitettu maastopyörä sopii sporttisempaan ja nopeampaan ajoon haastavassa maastossa, mutta vaatii enemmän huoltoa. Sähköpyörä tarjoaa pidempiä ja kevyempiä ajomatkoja, mutta on kalliimpi ja vaatii enemmän huoltoa. Luomupyörä taas tarjoaa keveyttä ja hiljaisuutta, mutta vaatii enemmän lihasvoimaa ja omaa rajoitteensa pitkissä nousuissa. Valinta on sinun – minkälaista maastopyöräilyä sinä arvostat?

Olitpa sitten ostamassa uutta pyörää, tai vain suunnittelet retkiä vuokrapyörällä, lukemalla aiheesta monipuolisesti artikkeleita voit viisastua vähän. Kokeilemalla erilaisia pyöriä itse, voit viisastua paljon. Kysy vuokraamoiltamme lisävinkkejä ja käy vuokraamassa erilaisia pyöriä. Näin tutustut aiheeseen ihan käytännön tasolla. 

Henkilökuntamme auttaa mielellään kaikenlaisissa molemmissa vuokraamoissamme Saariselällä ja Rovaniemellä

Voimmeko vielä auttaa?

Jäikö sinulle kysyttävää pyörävalinnasta? Ota yhteyttä lomakkeella tai soita/laita sähköpostia meille ja palaamme asiaan pikimmiten.

Puhelin: 040 0380063
Sähköposti: myynti@rolloutdoors.com