Saariselkä on Lapissa sijaitseva tunturialue, ja suosittu matkailukohde, joka tarjoaa aktiviteetteja ja luontoelämyksiä ympäri vuoden. Saariselän kylä kuuluu Inarin kuntaan, sijaiten noin 300 metriä merenpinnan yläpuolella.

Tutustu kattavaan oppaaseemme Saariselän nähtävyyksistä, matkakohteista ja aktiviteeteista, ja suunnittele onnistunut matka jo tänään!

Tässä artikkelissa käsitellään seuraavia aiheita:

  • Saariselkä – Historian havinaa ja saamelaiskulttuuria
  • Saariselkä matkustus – Miten Saariselälle pääsee?
  • Saariselkä majoitus ja ravintolat
  • Saariselän nähtävyydet
  • Mitä tehdä Saariselällä – Tutustu aktiviteetteihin
  • Saariselkä maastopyöräily
  • Roll Outdoors – Suomen parasta maastopyöräilyä 
saariselkä

Saariselkä – Historian havinaa ja saamelaiskulttuuria

Saariselän alueen historia on syvällisesti kietoutunut saamelaiskulttuuriin ja kultaryntäykseen, mikä tekee siitä ainutlaatuisen yhdistelmän perinteitä ja seikkailua. Saariselkä sijaitsee saamelaisalueella ja Lapin kultamailla, ja sen historiaan liittyy vahvasti saamelaisten perinteiset elinkeinot, kuten metsästys, kalastus ja poronhoito. Nämä vanhat elinkeinot ovat jättäneet jälkensä maastoon ja ovat edelleen nähtävissä alueella. Saamelaiskulttuuri on edelleen elävää Saariselällä, ja alue on tärkeä osa saamelaisten perinteistä kotiseutualuetta​​.

Kulta löydettiin Saariselän alueelta ensimmäisen kerran vuonna 1865, ja varsinainen kultaryntäys Ivalojoelle alkoi vuonna 1870. Tämä toi alueelle satoja ihmisiä etsimään kultaa ja johti Ivalojoen Kultalan perustamiseen, joka toimi kullan kaivun ja kaupan valvontakeskuksena. Kultaryntäys ja sen jälkeiset kultalöydöt Tankavaarassa ja Lemmenjoella ovat olennainen osa Saariselän historiaa ja ovat jättäneet jälkensä alueen maisemaan ja kulttuuriin​​. Kultaa pääsee edelleen huuhtomaan Tankavaarassa, jossa sijaitsee myös Kultamuseo.

Saariselän historian monimuotoisuus, jossa yhdistyvät saamelaiskulttuuri ja kultaryntäyksen aika, tekee alueesta kiehtovan kohteen niin historiasta kiinnostuneille matkailijoille kuin luonnonystävillekin. 

Saariselkä matkustus – Miten Saariselälle pääsee?

Saariselällä pääsee helposti lentäen Suomen pohjoisimmalle lentokentälle Ivaloon, josta on Saariselälle vain 25 kilometrin matka. Lentokentältä voit ottaa kätevästi lentokenttäkuljetuksen.

Saariselälle voit hyvin tulla autolla, sillä se sijaitsee kätevästi päätiellä E75. Alueella on lisäksi useita päivittäisiä bussiyhteyksiä, mukaan lukien yhteydet Rovaniemen juna-asemalta.

Saariselkä on siis pohjoisesta sijainnistaan huolimatta helposti saavutettavissa, riippumatta siitä, saavutko lentäen, maanteitse vai junalla. Alueelta on helppo jatkaa matkaa myös muihin Lapin upeisiin kohteisiin, kuten Ivaloon tai Inariin

Saariselkä majoitus ja ravintolat – Missä syödä ja yöpyä?

Saariselältä löytyy paljon vuokramökkejä monenkokoisten seurueiden yöpymiseen, samoin lomahuoneistoja. Alueen 10 parasta hotellia puolestaan tekevät matkastasi entistä mukavamman ja huolettomamman.

Saariselän monipuolisimman ravintolavalikoiman löydät Santa’s Hotel Tunturista, mutta hyviä vaihtoehtoja ovat myös mm. Italiaa ja Lappia yhdistelvä Fieno, Saariselän helmi Ravintola Petronella, sekä kotoisa ja lämmin Pirkon Pirtti. Kannattaa myös tarkistaa ravintola Skárr jonka kanssa vuokraamomme sijaitsee samoissa tiloissa!  Vaihtoehtoja löytyy paljon sekä ruoka-, että majoituspuoleen. 

Saariselkä nähtävyydet – Luontoa Suomen suurimmassa kansallispuistossa

Saariselkä on syystäkin tunnettu sen upeasta luonnosta ja rikkaasta kulttuurista. Urho Kekkosen Kansallispuisto, joka sijaitsee Saariselän kupeessa, tarjoaa henkeäsalpaavia maisemia, jotka kattavat koskematonta erämaata, jokilaaksoja ja korkeita tunturialueita. Kansallispuiston alueella sijaitsee myös joulupukin kotipaikka – Korvatunturi

Alueen luonto on ainutlaatuinen: siellä yhdistyvät Lapin kiehtovat tunturimaisemat ja koskematon erämaa. Saariselkä on erinomainen kohde niille, jotka etsivät autenttista luontoelämystä.

Kaunispää-tunturi, joka on yksi Saariselän tunnetuimmista maamerkeistä, tarjoaa upeat näköalat ympäröivälle kansallispuistolle, Sompio-luonnonsuojelualueelle ja Hammastunturin tundralle. Kaunispään huipulle on helppo päästä patikoimalla, hiihtämällä, autolla tai hiihtohissillä, ja se tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia alamäkihiihtoon sekä Suomen pisimmän kelkkamäen​​.

Toinen huomionarvoinen kohde on Kiilopää, joka on yksi Saariselän korkeimmista tuntureista, ja helposti saavutettavissa Kiilopään portilta. Sen huipulta avautuu laajat näkymät kansallispuistoon ja sen ulkopuolelle. Kiilopäältä löytyy hyviä patikointi- ja maastopyöräilyreittejä, sekä hiihtolatuja.

ruska ruska-aika vaellus retkeily retki maastopyörä sähköpyörä läskipyörä sähköläskipyörä pyörävuokraamo

Mitä tehdä Saariselällä? – Tutustu aktiviteetteihin

Saariselän aktiviteettitarjonta vaihtelee vuodenajan mukaan. Talvella Saariselkä muuttuu lumoavaksi talviurheilukeskukseksi, jossa on tarjolla noin 200 kilometriä hyvin ylläpidettyjä hiihtolatuja.

Moni matkustaa Saariselällä laskettelemaan. Saariselän Ski & Sport Resort on Euroopan Pohjoisin hiihtokeskus, jossa vietät helposti useammankin päivän kahden tunturin lukuisia reittejä pitkin lasketellen. Jos laskettelu ei vielä suju, voit ottaa ohjatun tunnin – tai viettää päiväsi Suomen pisimmässä pulkkamäessä

Saariselällä pääset moottorikelkkailemaan, kajakoimaan tai nauttimaan rennosta päivästä kylpylässä. Tai ehkä halua vierailla porotilalla, retkeillä suloisten huskien kanssa tai ihailla luonnon ilmiöitä revontuliretkellä. Kesällä voit kokeilla mm. frisbeegolfia, geokätköilyä, uimista tai kalastusta.

Luontoon pääset omatoimisesti patikoimalla, ohjatuilla aktiviteeteilla tai vaikka opastetulla pyöräretkellä.  Me järjestämme Saariselän Kiilopäällä opastettuja pyöräretkiä niin viikonlopun lomareissaajalle, kuin  TYHY-, TYKY- ja virkistyspäivän ohjelmaksi.

Ammattitaitoisen oppaamme kanssa on turvallista ja mukavaa pyöräillä, eikä sinun tarvitse murehtia reitistä tai pyörästä itse. Reittivalinnat tehdään aina koko porukalle sopiviksi. Vuoden ympäri ajamme myös viikkolenkeillä, jonne ovat tervetulleita kaikki.

Lue, millainen paikka Saariselkä on kesällä >>

Saariselkä maastopyöräily

Saariselkä-Kiilopään alue on oikea maastopyöräilyn paratiisi, jossa pääset kokemaan ainutlaatuisen seikkailun keskellä Lapin lumoavaa erämaaluontoa!

Pyöräilyreittejä löytyy sekä avotunturista, että Urho Kekkosen kansallispuistosta.

Saariselkä-Kiilopää -alueen maastopyöräreitit kattavat monipuolisen valikoiman vaihtoehtoja niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin pyöräilijöille. Yhteensä tarjolla on pitkälle toista sataa kilometriä merkittyjä reittejä, joista voit valita oman suosikkisi.

Tuntureiden harjanteilla pääset nauttimaan upeista, kauas ulottuvista näkymistä ja raikkaasta pohjoisen ilmasta, ja voit kohdata myös paikallista eläimistöä, kuten poroja ja arktisia lintulajeja.

Urho Kekkosen kansallispuisto on maastopyöräilijän unelmakohde, joka kutsuu seikkailuun ja luontokokemuksiin. Kansallispuiston reitit tarjoavat ainutlaatuisen yhdistelmän kauniita tunturimaisemia, kirkkaita vesistöjä ja rauhallisia metsäpolkuja. 

Saariselkä-Kiilopää -alueen maastopyöräreitit ovat hyvin opastettuja, ja taukopaikkoja on tarjolla runsaasti. Pyöräilyretken voi yhdistää myös esimerkiksi patikointiin, joten aktiviteetteja riittää jokaiseen makuun. 

Tutustu reitteihin paremmin täältä >>

Jos omatoiminen pyöräretki ei tunnu parhaalta valinnalta, voit varata meiltä myös opastetun retken. Lue lisää täältä >>

ROLL OUTDOORS – SUOMEN PARASTA MAASTOPYÖRÄILYÄ

Maastopyöräilyreitit tarjoavat upeita mahdollisuuksia nauttia luonnosta, liikkua ja viettää aikaa yhdessä ystävän kanssa. Kun suunnittelet maastopyöräilyä Rovaniemellä tai Saariselällä, Roll Outdoors on paras valinta matkalle mukaan.

Meiltä vuokraat vaivattomasti huippulaadukkaan ja hyvin huolletun maastopyörän oman aikataulusi mukaan kaikissa edellä mainituissa kaupungeissa. Voit ottaa meidät mukaan myös varaamalla ohjatun pyöräretken tai ostamalla meiltä laadukkaan, käytetyn pyörän tulevia reissujasi varten.

Ota meihin yhteyttä ja varmista vaivaton, sujuva ja turvallinen pyöräilyreissu Roll Outdoorsin avulla!