Kesä tulee kohisten ja nyt on aika viimeistään kaivaa pyörät varastosta ja käydä läpi viiden kohdan lista keväthuoltoon! Pitkän talven jälkeen on todella mahtavaa työntää pyörä pihalle  lämpimämpiin keleihin ja lähteä haistelemaan kevättä. Ennen kuin lähtee kovin ajelemaan, kannattaa kuitenkin tarkastaa pyörän kunto huolellisesti. Hyvin huollettu pyörä on paitsi turvallisempi, myös huomattavasti mukavampi ajaa.

VIISI VINKKIÄ MAASTOPYÖRÄN KEVÄTTARKISTUKSEEN

Alla viiden kohdan lista ihan perusjuttuihin, mitä kannattaa käydä läpi.

1. Pesu ja voitelu

Puhdas pyörä toimii paremmin ja pidempään. Etenkin modernit maastopyörät ovat monimutkaisia teknisiä laitteita, joissa hiekka ja muut epäpuhtaudet aiheuttavat usein ongelmia. Ketjurasvaan kertyvä hiekkapöly lisää kitkaa ja kuluttaa ketjua turhaan. Likaiset jarrut ja vaihteet harvoin toimivat täydellisesti.  Maastopyörän iskunvaimentimet tykkäävät puhtaista liukupinnoista. Lisäksi puhdasta pyörää on huomattavasti mukavampi huoltaa ja tuloskin on useimmiten parempi, kun hiekan jyviä ei mene laakereihin ja renkaan sisälle huoltamisen yhteydessä.

Huolellisen puhdistamisen jälkeen oikeanlainen voitelu on tärkeää. Ketjujen rasvauksen jälkeen kannattaa pyyhkiä rätillä ylimääräiset öljyt pois keräämästä epäpuhtauksia. Oletko muuten koskaan huomannut, kuinka pyörä liikkuu huomattavasti keveämmin hyvin voidellulla ketjulla?

 

Liika ketjuöljyn käyttö on yksi yleisimmistä virheistä ja tässä kuvassa lisännyt osia kuluttavan hiekan kerääntymistä ketjuun ja vaihtajan rissoihin.

2. ONKO KOMPONENTIT KIINNI KUNNOLLA?

Tämä on turvallisuuden kannalta erittäin tärkeää, ethän halua esim renkaiden irtoavan kesken ajon?! Löysällä olevat osat aiheuttavat usein myös rikkoutumisia, joissain tapauksissa jopa rungon vaurioita, mitkä ovat mahdottomia tai kalliita korjata. Hyvä keino pikaiseen tarkistamiseen, jonka itse teen jokaiselle lenkille lähtiessä, on pudotustesti. Nosta pyörä n.5-10cm korkeudelle ja pudota varovasti maahan. Jos kaikki on kunnossa, pyörästä ei pitäisi kuulua helinää eikä kolinaa. Toinen usein käyttämäni keino mahdollisten väljyyksien havaitsemiseen liittyy jarruihin. Lukitse jarruilla molemmat renkaat ja samaan aikaan liikuttele pyörää edestakaisin. Tällä löytyy usein ohjainlaakerin, jarrulevyjen ja renkaiden laakereiden välys. Lopuksi kannattaa käydä osa osalta jokainen komponentti läpi; kääntää, vääntää ja nitkuttaa. Jos välyksiä löytyy, niin osaava pyöränomistaja korjaa sujuvasti tilanteen itse. Muussa tapauksessa suosittelen toimittamaan pyörän ammattilaiselle huoltoon viivyttelemättä!

pyörähuolto kaupunkipyörä sähköpyörä maastopyörä shimano bosch huolto

3. TARKASTA RENKAIDEN KUNTO

Hyväkuntoiset ja oikeilla paineilla varustetut renkaat ovat suurin yksittäinen huollettavissa/korjattavissa oleva tekijä pyörän rullaavuuteen ja siten ajamisen keveyteen vaikuttava tekijä. Tarkista ensin ulkokumin kunto. Halkeillut ja hapristunut kumi on tullut käyttöikänsä päähän ja joutaa vaihtoon. Myös sileäksi kulunut rengas kannattaa vaihtaa uuteen. Oikea rengaspaine riippuu todella paljon rengastyypistä, kuljettajan painosta ja ajopaikoista. Tärkeintä kuitenkin on, että noustessasi pyörän selkään rengas ei painu liikaa kasaan. Liian tyhjä kumi heikentää rullaavuutta ja lisää puhkeamisen riskiä. Toisaalta liian kova rengas maastossa hakkaa käsille ja heikentää renkaan pito-ominaisuuksia.

Pinnat eli puolat kannattaa myös käydä läpi ja kokeilla löytyykö löysällä olevia pinnoja. Lopuksi kannatta vielä nostaa rengas ilmaan ja laittaa se pyörimään vapaasti. Jos vanne on soikea tai renkaassa on sivuttaisheittoa, suosittelen viemään pyörän huoltoliikkeeseen.

Jos vaihdat uusia renkaita alle ja tubeless on vielä uusi juttu, kannattaa vilkaista Youtubesta Laurin vinkit läskipyörän renkaan litkuttamiseen. Sisäkumin poistamisella ajo-ominaisuudet paranee ja rengasrikot vähenee.

4. JARRUT

Jarrut ovat pyörän tärkein yksittäinen turvavaruste ja niistä kannattaa pitää hyvää huolta! Purista jarrukahvoista ja varmista että kahva ei painu ohjaustankoon asti. Kokeile työntää pyörää edestakaisin jarrut pohjassa. Jarrutehon pitäisi helposti pitää pyörän paikallaan. Tarkasta myös, että jarrupaloissa on kulutuspintaa jäljellä. Levyjarrun kulutuspinnan tarkistamiseen tarvii usein tarkkaa silmää ja taskulamppua. Jos palassa on alle 0,5 mm kulutuspintaa jäljellä, suosittelen palojen vaihtoa pikaisesti. Tee edellisestä vaiheesta tuttu pyöräytystesti ja kuuntele hinkkaako jarrupalat levyä (/vannetta). Jos hinkkausääntä kuuluu, useimmiten jarrujen uudelleen keskittäminen auttaa.

Levyjarrujen ilmaaminen vaatii hieman osaamista ja kärsivällisyyttä, mutta onnistuu useimmilta pienellä perehtymisellä. Netti on pullollaan hyviä ohjevideoita, esim. tässä apuja Shimanon perusjarrujen ilmaamiseen.

Apuja löytyy toki myös Rollin Rovaniemen huollosta.

5. VOIMANSIIRTO JA VAIHTEET

Nosta takarengas ilmaan ja tarkista, että ketju liikkuu ilman ylimääräisiä ritinöitä ja rätinöitä kaikilla vaihteilla ja että vaihteet vaihtuvat sujuvasti. Huomaathan että sähköpyörässä ketju venyy (eli kuluu) huomattavasti nopeammin kuin lihaskäyttöisessä, yksivaihteisista puhumattakaan! Ketjun venymän voi mitata siihen tarkoitetulla työkalulla tai työntömitalla. Tähän löytyy omatoimiselle huoltajalle netistä paljon ohjeita.

Ja muista: Puhdas voimansiirto toimii paremmin, rullaa kevyemmin ja kestää pidempään! Voimansiirron pesemiseen löytyy nykyään ihan omat pesuaineensa ja välineensä, joita jokaisen maastopyöräilijän kannattaa hankkia huoltosettiin.

Kaiken tämän lisäksi kannattaa tarkistaa myös iskunvaimentimien valmistajan antamat huoltovälit ja harkita myös niiden huollattamista. Useimmilla huoltoväli täyttyy yhden kauden ajolla. Varsinkin etuiskunvaimentimen alajalkojen perushuolto on useimmiten melko simppeli ja huoltotaitoisen mekaanikon tehtävissä. Tämä kannattaa opetella jos oman pyörän rassaaminen kiinnostaa. Linkin takaa esimerkkiä RockShox Pike keulan huoltoon

Mukavia ajoja toimivalla pyörällä!

 

//Johannes

PS. Jos omin päin huoltaminen ei nappaa, niin Rovaniemellä tarjoamme pyörän huoltopalveluja. Voit bookata pyöräsi huoltojonoon täältä.