Ilolla ja ylpeydellä toitotamme, että maastopyöräilyn olosuhteet paranevat keskellä pääkaupunkia: Helsingin Keskuspuiston mtb-reittihanke nimittäin etenee lopultakin toden teolla! Reititystyön pohjat saatettiin alkuun jo ammoin 2015, mutta lapiot jäivät seisomaan vuosikausiksi ja keskustelu on vellonut aiheen ympärillä lakkaamatta. Kaupungilla ja maastopyöräilijöillä on ollut kuitenkin selkeä tahtotila saada merkitty mtb-reitti Keskuspuistoon osana alueen muuta reittisuunnitelmaa.

Keskuspuisto, tuo upea metsäalue Helsingin sydämessä, on helposti saavutettavissa  ilman autoa ja siksipä sen käyttäjämäärät ovat jatkuvassa kasvussa. Lienee siis kaikkien etu selkeyttää sitä, missä saa ja kannattaa ajaa maastopyörällä. Reititystyön ovat tehneet maastopyöräilijät itse eli MTBCF ry. Reittilinjaus kokoaa poluista ja ulkoilureiteistä jouhevan kokonaisuuden, joka palvelee myös vähemmän kokenutta kuskia ja on turvallinen. Lisäksi reitille pääsee mahdollisimman monesta luontevasta paikasta, kuten Paloheinästä, Pitkäkoskelta, Pirkkolasta, Laaksosta ja Maunulan Majalta. Iso plussa ovat tietenkin reitillä sijaitseva taukopaikat ja kahvilat, joissa kannattaa pitää ansaittua paussia.

Tänä kesänä kaupunki on viimein päässyt tositoimiin ja reitin kestävöintityö on alkanut. Mitään kovin massiisivisia toimenpiteitä ei reittiä varten ole tarvinnut tehdä, esimerkiksi puita ei ole kaadettu tai luontoon juuri kajottu, vaan työ on tehty lähes yksinomaan olemassaolevia polkuyhteyksiä hyödyntäen ja hyvinkin kevyellä koneavustuksella, pienkoneita käyttäen. Selkeä merkitty reitti ohjaa kulkua halutuille paikoille ja antaa esimerkiksi luonnollisille kosteikoille aikaa palautua.

Entä mitäpä pyöräilijä hyötyy tästä kaikesta? Merkitty reitti helpottaa ihan varmasti ajamista, sillä harhailu ja sopivien polkujen etsiminen jää vähemmälle – palkintona kiiltelee timanttinen ajoflow.  Punainen lanka säilyy ja reitti yhdistää kätevästi parhaat polut silkaksi nautiskeluksi. Siltojen ja sorastuksien ansiosta kosteikot pysyvät kosteikkoina ja pyörät puhtaampina. Ja arempi kuski tai epätasaisempi ajoporukka uskaltaa takuulla lähteä ajamaan, kun pahimmat juurakot ja kivikot ovat aavistuksen siloteltuja. Homma pysyy turvallisena ja hauskana, mutta monipuolisia haasteita kuitenkin löytyy!

Reitti palvelee ihan kaikkia kulkijoita, joten maastopyöräilijöiden on otettava tämä huomioon. Noudatetaan siis etikettiä ja hyviä käytöstapoja. Erityisesti sähköpyörillä liikkuvien tulee huomioida ajotapa, eli ei kuluteta reittiä suotta ja muistetaan varmistaa riittävän alhainen tilannenopeus kohtaamisissa ja ohituksissa. Pidetään myös kirkkaana mielessä, että maastopyöräilijöiden käytös ja ajamisen jäljet muokkaavat herkästi suuren yleisön mielipidettä lajin harrastamisesta joko suopeaan tai nuivaan suuntaan. Jokainen kuski kantaa lippua omalta osaltaan!

Keskuspuiston mtb-reitti kiemurtelee varsin pitkän ja kattavan, noin 15 kilometrin matkan. On siis mahdollista päästä kunnon lenkkifiilikseen ihan keskellä kylää 🙂 ”Viralliset” avajaiset pidetään marraskuussa, jolloin merkinnätkin saadaan minttiin. Tervetuloa ajamaan!