Pakkanen! Kylmä! Mitä ihmettä reipas talvipyöräilijä pukee ylleen, ettei koko hommasta mene maku? Varustautumalla oikein talvipyöräily voi olla äärimmäisen nautittavaa eikä hauskaa harrastusta kannata keskeyttää talvikuukausiksi. Lue vinkkimme alta!

1. Kerrokset best

Enemmän ohuita kerroksia on parempi kuin pari paksua, sillä kerrosten väliin jäävä ilma lämpenee ja eristää mukavasti. Ihoa vasten suosittelemme merinovillakerrosta, sillä se hengittää ja siirtää kosteuden pois iholta.  Välikerrokseksi voi pukea joko fleeceä tai lisää villaa.

Päällimäisen kerroksen tulee olla tuultapitävää ja säänkestävää eli esimerkiksi goretexiä. Se pitää kosteuden ulkopuolella, mutta pahimmillaan myös hiostaa liikaa. Usein lämminvuorellinen softshell-asu toimii parhaiten. Jotkut käyttävät myös windstopper-takkia varsinaisen kuorikerroksen alla. Kokeilemalla löytää itselleen parhaan vaatekombinaation, sillä kylmänsietokyky ja hikoilu ovat hyvin yksilöllisiä.

2. Kädet ja jalat erityishuomioon

Raajat kärsivät monilla eniten kylmästä, jolloin keho vaatii paljon liikettä, että sormet ja varpaat pysyvät lämpöisinä. Villaiset, pitkävartiset sukat ovat ehdottomat, ja sukkia kannattaa olla kahdet. Kenkien on hyvä olla numeroa liian isot, jolloin varpaille jää lämmittävä ilmakerros. Muista lämpöpohjalliset! Talvikäyttöön tarkoitettuja pyöräilykenkiä on saatavilla, mutta yhtä hyvin voit ajaa muilla talvikengillä, jos käytät flättipolkimia. Rovaniemen ja Kiilopään toimipisteissämme vuokrataan myös t-tossuja, eli kengän päälle puettavia lämpösuojia. Vahva suositus!

Entä kädet? Paksut, tuulenpitävät kintaat lienevät riittävän lämpimät, mutta joskus ne tuntuvat kömpelöiltä ajossa. Talviajoon soveltuvia sormikkaitakin näkee, mutta ykkösvalinta kylmille käsille ovat tankorukkaset, jotka kiinnitetään suoraan ohjaustankoon. Niiden kanssa ajeluun tottuu yllättävän nopeasti.

3. Pää – ei kylmänä, vaan lämpimänä

Kypärän alle täytyy mahtua ohut villapipo tai villainen kypärälakki/ tuubihuivi. Windstopper-pipo toimii tässä kohtaa erinomaisesti viimaa vastaan. Niska ja kaula on syytä suojata myös esimerkiksi lämpimällä buffilla, jonka voi vetää tarvittaessa kasvoille. Pitkä kaulaliina on suorastaan turvallisuusriski.

+ Muista taukotakki pausseille, ettei vilu yllätä. Varahanskat ja -pipo voivat olla myös tarpeen, jos ensimmäiset hikistyvät.

 

Katso myös Tom Nylundin kanavalta tarinaa samasta aiheesta!

Hyväksy statistics, marketing evästeet.