Polku-Keijon kesäterveiset

Meille on erittäin tärkeää, että asiakkaillamme on mahdollisuus nauttia pyöräilystä kestävästi, luonto ja muut reittien käyttäjät huomioiden. Panostamme erittäin paljon asiakkaan opastamiseen vuokrapyörää luovuttaessamme. Kerromme luontoa säästävästä ajotavasta ja ohjaamme kestäville reiteille. Kerromme myös erikseen, jos alueella on polkuja, joilla pyöräily on kielletty tai polun huono kunto ei kestä ajamista. 

Edistämme myös kestävien reittien suunnittelua ja toteuttamista, jotta jatkuvasti kasvava käyttöpaine ei näkyisi polkujen kulumisena ja leviämisenä. Jokamiehenoikeudet mahdollistavat pyöräilyn kaikilla metsäpoluilla, jos sitä ei ole lakiin perustuen erikseen kielletty. Vetovoimaisilla reiteillä on kuitenkin mahdollista ohjata maastopyöräilijöiden reittivalintoja luontoa vähemmän rasittavaksi ja koota suurin käyttöpaine kestäville reiteille.

Helsinki

Helsingissä vuokraamomme muutti loppusyksystä Paloheinästä Haagaan. Hotel Haaga Central Parkin tiloissa sijaitsevasta vuokraamosta on lyhyt matka Keskuspuiston upeille poluille metsäpyöräilemään. Keskupuisto on lähiluontoa sadoilletuhansille ihmisille, joten alueella on runsaasti käyttäjiä ja Laakson ja Ruskeasuon suunnalla liikkuu myös paljon hevosia. Pyöräileminen alueella on mahdollista lähes kaikilla alueen kuntopoluilla ja lukemattomilla metsäpoluilla, kunhan huomioi erityisesti polkujen risteysalueet ja muut alueen käyttäjät.

Keskuspuiston virallinen opastettu mtb-reitti on tarkoitus rakentaa kesän aikana. Reitti tulee olemaan reilun 10 kilometrin mittainen. Reitille tulee kestävöintiä ja kevyitä muita rakenteita ja se on kaikkien kävijöiden käytössä kulkutavasta riippumatta. 

Fiskars

Huhtikuussa avasimme uuden vuokraamon Fiskarsiin. Fiskars Village Trail Center on vakiinnuttanut asemansa yhtenä suosituimmista maastopyöräilykohteista eteläisessä Suomessa. Flow Riders Ry:n eli Trail Centerin väki on tehnyt hienoa työtä ja luonut alueelle upeat olosuhteet, jotka mahdollistavat maastopyörävuokrauksen ja ohjelmapalvelujen järjestämisen alueella. 

Trail Centerillä on jatkossakin edelleen päävastuu reitistön kehittämisestä ja me olemme vahvasti tukemassa tätä työtä ja varmistamassa, että kohde pysyy jatkossakin kärkikahinoissa, kun valitaan kesän maastopyöräilyreissujen kohdetta.

Trail Trail Centerin reitit sijaitsevat metsissä, joissa on myös paljon muuta käyttöä. Upean luonnon ja sovun säilymisen takia suosittelemme vahvasti pysymään aina merkityillä reiteillä. Näin pyöräileminen ei myöskään haittaa metsänomistajan toimintaa ja alueen asukkaiden muuta virkistyskäyttöä.

Reiteille siirtyessä kuljetaan myös ruukkikylän liikenneväylillä. Ruukissa vierailee kesäkaudella paljon ihmisiä, joten on erittäin tärkeä pitää vauhdit minimissä ja käyttää pyöräilyyn tarkoitettuja väyliä.

Rovaniemi

Rovaniemellä maasto kuivuu kovaa vauhtia talven jäljiltä. Ounasvaaran etelärinteellä on päästy kuiville poluille ajamaan jo parin viikon ajan. Viime kesänä rakennettu Keskusta Flow-polku Santasportin ja Jätkänkynttilän välillä on ollut kovassa käytössä. Kevään sulamisvedet pääsivät hieman yllättämään ja jouduimme sulkemaan polun loppuosan parin pehmeän paikan vuoksi. Korjaukset polulle on jo suunniteltu ja töihin päästään lähipäivinä, kun rakennusalue on riittävästi kuivunut.

Työn alla on myös Ounasvaaran maastopyöräilyreittisunnitelma. Kesän aikana Ounasvaaralla kestävöidään olemassa olevia polkuja ja joitain märkiä paikkoja linjataan uudelleen, jotta saadaan maaston kuluminen loppumaan. Vaaran länsirinteelle tulee myös uusia elämyskärjellä suunniteltuja polkuja. Reiteille tulee opasteet ja merkinnät.

Ounasvaaralla muutamia märkiä reittipätkiä on suljettu kasaamalla tukkeja polkujen risteyksiin. Erityisesti alkukesällä on syytä pysyä kuivilla ja kestävillä poluilla ja minimoida märkyyden aiheuttama kuluminen, jotta maastopyöräily pysyy Ounasvaaralla sallittuna myös jatkossa.

Kiilopää

Kiilopäällä odotellaan vielä lumien sulamista. Lunta on virallisen tiedon mukaan edelleen lähes 20 cm, mutta sulamisvauhti on nyt todella nopea. Maastosta varmasti löytyy jotain ajettavaa jo touko- kesäkuun vaihteessa, kun vuokraamo avaa ovensa. Kunnolla reitit alkavat olla kuivia viimeistään kesäkuun puolen välin jälkeen.

Tulevana kesänä metsähallitus tulee merkkaamaan Saariselän ja Kiilopään alueella kuusi ympyrälenkkiä maastopyöräilijöille. Merkattavat lenkit perustuvat muutama vuosi sitten julkaistun metsähallituksen maastopyöräilyreittioppaan reitteihin. Reittilinjauksia tarkennetaan ja reitit merkitään niin, että niiden seuraaminen on helppoa. 

Lopuksi

Ajantasaiset reitti-infot ja juuri sinulle sopivat reittivinkit saat aina vuokraamon henkilökunnalta maastoon lähtiessä!

Nähdään poluilla ja reiteillä!

 

Heikki // Polku-Keijo