Kun Saariselän vilkkain talvilomasesonki keväällä päättyy, kulkijat vähenevät tunturista. Talvi kuitenkin jatkuu Kiilopäällä. Mitä Rollin työntekijät silloin tekevät, kun tunturi hiljenee ihmisistä? Lomailevat kenties? Valtaväestön lomakauden jälkeen on aika hengähtää ja nauttia lopputalven/ kevään keleistä. Valon määrä lisääntyy päivä päivältä. Kevät etenee hypähdellen kohti kesää. Lintujen pyrähdykset ja sirkutus täyttää jo varhain aamulla tunturit. 

Lunta riittää tunturialueella tänäkin vuonna pitkälle toukokuulle. Yöpakkasten ansiosta hanget kovettuu ja mahdollistaa liikkumisen pyörällä vapaammin, kuin sulan maan aikaan. Mikä vapauden tunne, kun pääsee pyöräilemään ja miksei välillä suksimaankin, missä vain tunturissa ja metsässä! Lumipeitteisenä aikana tämä on mahdollista. Sulan maan aikaan pyöräily on sallittu ainoastaan merkityillä reiteillä kansallispuiston alueella. 

Aluksi kokeilen varovasti kuljetun uran vieressä, kantaako koskematon hanki. Mikä riemu! Nyt voi ajella missä vaan. Vapauden tunne valtaa pyöräilijän. Tästä nauttii täysin palkein, vaikka herätys on ollut työaamuja varhemmin. Pilvettömänä päivänä suunta on ylös tunturiin ihastelemaan maisemia sekä hyödyntää mahdollisuus kulkea missä vain. Täytyy välillä muistutella katsomaan kelloa ja arvioida ajan kulku sekä sään lämpeneminen. Hankipyöräillessä unohtaa helposti ajan kulun ja suuntakin saattaa muuttua moneen kertaan lenkin aikana. 

Yöpakkasten jälkeen aikainen aamu on varmempaa hankipyöräilyaikaa. Joinakin päivänä viileä sää on mahdollistanut ajelun koko päivän aamusta iltaan. Nyt näyttää, että keli lämpenee päiväksi. Päätämme lähteä aikaiselle aamuajelulle. Pari tuntia menee nopeasti tunturissa hankiajelusta nauttien. Aamupäivällä täytyy jo palata takaisin lämpimän ilman pehmittäessä hangen kovan pinnan.

Käytän päivän lämpimimmän ajan suunnitellessa yönylireissua sekä pakkaillessa ja lepäillessä. Odotan iltaan, että pääsen toiselle ajelulle, tarkoituksena olla yön yli tunturissa. Lähden liikkeelle illalla noin seitsemän aikaan. Ilma ei olekaan tarpeeksi viilentynyt, joten lumen pinta on pehmeää ja eteneminen on hieman raskasta. Takaisin kääntyminen ei silti ole vaihtoehto. Vaikka joskus suunnitelman muutos on järkevää ja viisasta.

Pakkaan pyörän päälle Vauden runkolaukkuihin ja päiväreppuun yönylireissun kamppeet. Ensimmäinen talvibikepacking reissuni on alkamassa. Hakeudun paljon käytetylle uralle. Se kestää pyöräni alla ja pystyn ajamaan. Toiveissa on päästä tunturiin laavulle, jossa olisi tarkoitus yöpyä. Suunnitelmat muuttuvat hyvin nopeasti ja yritän päästä muutaman kilometrin päässä olevalle tuvalle. Paljon kuljettu ura kestää sen verran, että matka etenee. Ajelen Canyonin Dude 8 läskipyörällä, siinä on riittävän leveä 4.8″ rengas. Leveällä renkaalla ja alle puolen barin paineilla on parempi kantokyky pehmeällä alustalla.

Kun lähdet kulkemaan reittien ulkopuolelle, suunnistustaito on välttämätön. Pitää tietää missä on menossa ja mihin matkalla, että löytää määränpäähän sekä takaisin. Keväällä tuntureilla liikkuvan tulee huomioida eläinten pesimispuuhat ja porojen vasomisaika. Niitä ei sovi häiritä.

Kiilopää winter bikepacking

Pääsen tuvalle, touhuan tulet ja ilta-askareet. Alan aikaisin nukkumaan, koska haluan herätä ja lähteä aikaisin liikkeelle. Varhainen aamu on parasta aikaa tunturissa. Illan tuulen tuiverrus on laantunut. Ilma on täysin tuuleton ja taivas pilvetön. Aurinko on noussut jo ennen minua. Kuuntelen hiljaisuutta. Lintujen sirkutusta. Västäräkki. On lämmin. Nautin olostani. Rauhakseltaan aamutoimet, kamppeet pyöränpäälle ja suunta johonkin. Ajelen tunturin lakia sinne tänne. Ehkä hieman päämäärättömästikin. Ei ole kiire mihinkään, eikä tarkkaa suunnitelmaa. Ei muuta ajatusta päässäni. Ajelen tunturin laelta toiselle. Maisemat avautuvat joka suuntaan kaukana oleville tuntureille asti. 

Aurinko lämmittää jo yllättävän paljon. Tänään hanki ei todennäköisesti kanna pitkälle päivään. Alan suunnitella kotiin paluuta. Pälvet on lisääntyneet tunturissa, joten joudun hieman kiertelemään ja etsimään paluureittiä alas tunturista. Sulalla maalla merkittyjen reittien ulkopuolella pyöräilyä ei sallita. Valitsen lumipeitteiset alueet, niitä pitkin pääsen tunturin toiselle laidalle, jossa evästauko ennen laskeutumista tunturista. 

Yksi parhaista reissuista ikinä!

//Raili